Met je hoofd, je hart en je lijf terug op één lijn laat je je ziel vanzelf weer terug zingen…

zondag 7 december 2014

Yoga voor hoofdpijn

Vaak zijn klachten van hoofdpijn op te lossen door spanning in het onderlichaam los te laten. Je moet daarvoor als het ware het ventiel vinden waarlangs de spanning kan verdwijnen. Sommige poses zoals hieronder beschreven zullen dat ook vergemakkelijken.
Het oefenschemaschema werkt op loslaten in het bekken, de onderrug, de billen.
Werk met name op de UITademing. Pause tussen EX en IN.
Niet forceren. INademing laten komen door de buik te ontspannen en als een spons te laten opnemen.

Wanneer de beweging met de nadruk naar beneden geleerd wordt en vooral het aarden (door de voeten en soms ook de armen en de handen) bewust wordt toegepast, zullen minder klachten ontstaan in de onderrug, maar ook hoofdpijn klachten verminderen. De armbewegingen zijn o.a. voor het loslaten van spanning in de schouders en om ademhaling met de beweging te synchroniseren, hetgeen het lichaam en de geest geruststelt. Hou de bewegingen van het hoofd zacht. Ruk nooit in één keer met het hoofd een bepaalde kant op maar doe dat ook op het ritme van de adembeweging.

De handstand versterkt armen en rug en is bedoeld als voorbereiding op de kopstand.

Kopstand is een moeilijke stand om te leren. Volgende week zal ik een schema publiceren om de kopstand aan te leren, in fasen.
Kopstand bevordert een gezonde bloedsomloop in de hersencellen. Regelmatige en juiste beoefening zorgt voor meer geestelijke stamina en discipline en verbreedt de geestelijke horizon.
Het stimuleert bovendien de klieren in deze regio, die zorgen voor een gezonde groei, herstel en energie.

Voorlopig zou Schouderstand (sarvangasana) of de aangepaste versie daarvan een goed alternatief kunnen zijn. Zie #3 in onderstaande suggesties.

P.Y. - Pranayama: Richt voorlopig het oefenen op het ontspannen meegaan met de trekkende kracht van de UITademing.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten