Met je hoofd, je hart en je lijf terug op één lijn laat je je ziel vanzelf weer terug zingen…

donderdag 27 augustus 2015

MoM (8): Jezelf terugvinden, hoe doe je dat?Moments of Mindfulness (8):
Ben jij de weg ook een beetje kwijt?


Welke techniek je ook gebruikt om zaken in je leven te veranderen, of dat nou mediteren, yoga of een cursus mindfulness volgen is: het kost tijd om de weg naar jezelf terug te vinden. Tijd, aandacht en geduld. En vastberadenheid. Vanaf het eerste moment dat je namelijk deze beslissing neemt word je voortdurend van het pad gehaald, door jezelf.

Wat is dat eigenlijk, jezelf terugvinden?
Het is lastig om hierop een kort antwoord te geven. 
Maar wat denk je van het volgende: Kijk eens naar een 4-jarig kind. Het voelen en ruiken en letterlijk proeven van alles wat hem omgeeft geeft oneindig veel plezier. Het is een ontdekkingstocht. En soms gaat het 'mis'. Dan wordt er een hoofd of een teen gestoten en zijn er tranen. Maar met of zonder zere plekken, het stapt al snel vrolijk verder.

Bedenk nu ook eens het volgende: we doen dit allemaal zonder dat we de opdracht hebben gekregen. We hebben allemaal een innerlijke 'drive'. Om te ontdekken. Weg van wat ons tegenhoudt. Eerst kleine kruipjes, dan steeds grotere stappen. 
Plezierige dingen wordt telkens weer opgezocht. Pijn wordt liefst gemeden.
Het is je eerste zoektocht naar geluk. Alleen besef je dat dan nog niet. 
Je doet maar wat. 

Denk nu eens na over het volgende principe: 
Vanuit de weerstand ontmoeten we 'ons werkelijke zelf'. 

Wanneer we  letterlijk met het hoofd tegen de muur botsen. Of wanneer mama ons vastklikt in de buggy. De route en de ruimte worden op dat moment bepaald door iemand anders. Plots worden we ons bewust van de scheiding tussen 'ons' en de wereld. 
Dít is niet wat we willen! Het eerste besef van het zelf...

Tijdens het opgroeien komen we voortdurend weerstand tegen. 
Obstakels, beperkingen, grenzen. Het zijn de momenten waarop we kiezen.  
Soms geven we toe aan wat ons tegenhoudt, andere keren gaan we er dwars doorheen. 
Soms wordt het ons even te veel. Andere keren proberen we grenzen te verleggen. 
Sommige mensen hebben vaker het eerste. Anderen geven het nooit op en blijven proberen. 

We maken voortdurend keuzes, op een heel intuïtieve manier. Zelfs als de weerstand extreem is, in het geval van ziekte, ongelukken of mishandeling bijvoorbeeld. Zo geven we vorm aan 'onszelf'. Dat gebeurt op een veel simpeler niveau dan je vaak denkt. Het zijn niet alleen de grote momenten, waar we kiezen voor een studie, een echtgenoot of een baan. Het zijn alle momenten waarop we niet comfortabel zijn, dat we onszelf werkelijk ontmoeten. Elke aarzeling is een moment van keuze. En we houden er niet van, maar we kunnen ook niet zonder.
Het is al snel zo dat we steeds vaker niet comfortabel zijn. Zeer kleine veranderingen brengen ons uit ons evenwicht. En dat willen we vermijden, ten koste van alles. We willen dus keuzes vermijden, want een keuze betekent altijd verandering. 
Kijk maar eens naar je kinderen als ze meegaan op reis: Ah nee hè. Geen appelmoes bij de frieten? Huh? Is hier geen zwembad? Wáát? Moeten we echt zonder kleren op dit strand? Rijst met soep? Bah! Allemaal dingen die ons uit ons evenwicht brengen en bijdragen aan het gevoel van 'ongelukkig zijn'. Niet alleen kinderen hebben er last van. Er zijn mensen die niet graag meer buiten zijn vanwege de wind, de zon, het weer, de verkeerde stoel, het verkeerde merk thee enzovoort.


Als we voortdurend naar een comfort-zone streven om gelukkig te zijn helpen we onszelf niet. We komen onszelf steeds minder vaak tegen. Ons comfort wordt ook steeds vaker bepaald door dingen die buiten onszelf liggen. We betrekken er zelfs zaken in die we niet kunnen beïnvloeden. De zon schijnt alleen voor ons. Slecht weer is er om ons geluksgevoel te beperken. (Zó belangrijk zijn we!)
En ondertussen merken we dat het comfort dat we verzameld hebben, niet genoeg is om nog écht geluk te voelen. We raken in de greep van de angst. 

Angst dat we nooit meer echt gelukkig zullen zijn.
Angst om te verliezen. Angst om te moeten loslaten. Om de boot te missen. De verkeerde afslag te nemen. Het niet te halen.  Angst om niet betekenisvol te zijn, voor anderen en voor onszelf. Angst voor afwijzing. Angst om alleen te zijn. Om ziek te worden. Of dood te gaan. 
We weten allemaal dat angst ons verlamt en ons tegenhoudt om te groeien en te genieten...en dus hebben we angst omdat we angst hebben. 
We doen er alles aan om het niet te hebben. Maar in dat streven wensen we niets los te laten van wat we al verworven hebben. We zeulen de rugzak van comfort met ons mee en het pak wordt er met de jaren niet lichter op. Vaak dragen we ook nog de rugzak van onze kinderen en echtgenoten. Alles moet dus elke dag mee op reis en toch willen we groeien. Een onmogelijke opgave waar we ongelukkig van worden. 

In het proces van het verzamelen van comfort zijn we onszelf kwijt geraakt. 
In het vermijden van angst zijn we alleen maar angstiger geworden.
We zijn in een vicieuze cirkel geraakt. We hebben het gevoel dat we de hand van die moeder van vroeger nodig hebben om ons eruit te halen. 

Die hand zijn we zelf...
Geef je zelf over aan de grote golf van de angst. Ga kopje onder. Mee met de stroming. Uiteindelijk word je één met de golf...En dan verdwijnt de angst. 
Geen gemakkelijke gedachte.

Gelukkig kun je op een zachte manier beginnen. Gewoon door elke week tijd te nemen voor jezelf. Systematisch en met grote nieuwsgierigheid. Zonder opdracht. Ontdekken, beleven, voelen. Zonder verwachting ook. Maar steeds bereid om alles tegen te komen en vooral niets uit de weg te gaan.Ga eens na hoeveel comfort jij hebt verzameld? En waar ben je misschien bang voor?

Dit is aflevering 8 uit de serie Moments of Mindfulness: gedachten, gebaseerd op mijn persoonlijke, dagelijkse leven die je als een spiegel voor jezelf kunt gebruiken of die jou kunnen inspireren in je zoektocht naar een gelukkig(er) leven. 


Volgende aflevering (9): 

Eerste hulp bij verandering: Werk aan je zelfvertrouwen. Zo maak je de juiste keuzes...
Wil je graag reageren?
Ik vind het leuk als je hieronder een berichtje achterlaat.


Lees ook aflevering 7: Veranderen? Denk eens als de bomen...
Of kijk in het blogarchief rechts op deze pagina.Geen opmerkingen:

Een reactie posten