Met je hoofd, je hart en je lijf terug op één lijn laat je je ziel vanzelf weer terug zingen…

vrijdag 11 september 2015

MoM (10): Tip 2! Een verandering moet 'eetbaar' zijn.Moments of Mindfulness (10):
Een verandering moet 'eetbaar' zijn...

Wanneer we beseffen dat het anders moet willen we meestal het roer meteen en volledig omgooien. Met vaak desastreuze gevolgen. Dat vervolgens ons zelfvertrouwen weer ondermijnt en de kans dat we ons nog een keer wagen aan een verandering verkleint. Maak kleine, haalbare stapjes. Het zal je zelfvertrouwen laten groeien en je kans op succes garanderen...


Het is een cliché maar o zo waar.
Degene die aflevering 7 van MoM (Moments of Mindfulness) gelezen heeft weet het al: 

Je rukt een volwassen boom niet zomaar ineens uit de grond om hem ergens anders met succes te planten. Hoewel, het planten zal misschien nog wel gaan, maar vaak overleeft hij het op termijn niet. Bij jonge aanwas is dat wat gemakkelijker. En dan nóg moet je dat zeer zorgvuldig voorbereiden en begeleiden. 
Neem bijvoorbeeld een wilgenhaag. Dat is eigenlijk een hele familie boompjes naast elkaar. Aan het eind van de zomer steek je het beste de wortels kort en je geeft ze extra voeding. Er kunnen zich dan nieuwe, kleine, fijne wortels ontwikkelen die ervoor zullen zorgen dat de kans om te overleven op de nieuwe plek vergroot wordt. 
Als je voortdurend verandert moet je je dus ófwel trainen in het overleven met weinig, ofwel bereid je het gedegen voor. 
Ik ga er even voor het gemak van uit dat de meesten van ons gewoonte-dieren zijn en misschien wel van kleine, maar niet zo van grote veranderingen houden. Anders zou je er zo lang niet over doen om tot een beslissing te komen, in kleine en grotere zaken. 
Wanneer we ons thuisvoelen zijn we op ons gemak. Dan zijn we gerust. 
Vanuit die gerustheid kunnen we onszelf open zetten en groeien. 

Andersom werkt dat ook zo. We sluiten onszelf af omdat we ons vaak, steeds vaker, niet op ons gemak voelen. Tot we alleen nog maar 'durven' gaan voor wat we al kennen, of enkel nog maar wanneer we garanties krijgen voor wanneer het mislukt. Alsof een garantie mogelijk is, maar dat is een ander verhaaltje.
In elk geval is dat de reden dat je beland bent op de plek waar je je nu bevindt. Je hebt  'ja' gezegd om dingen te vermijden, en soms 'nee' gezegd omdat je niet anders kon. Je hebt getracht om alle misère voor te blijven maar je komt erachter dat er nog steeds te veel van is in je leven. Het 'nee' en  het 'ja' zeggen omdraaien lijkt onmogelijk. Je hebt jezelf vastgezet, maar kiest nog liever voor datgene wat je kent dan het te doorbreken. Gewoon omdat het zo groot voelt of te bang voor mislukking. Of omdat je niet weet waar te beginnen.
De truc is: werk in kleine, eetbare stapjes.
Ga niet voor groot maar voor klein en fijn. Het zal ervoor zorgen dat je de kans op succes vergroot. En niet alleen voor deze kleine verandering, maar ook voor je verdere groei. De kleine, fijne wortels groeien uit tot grote en er ontstaat langzaam maar zeker een stevige basis die je niet zomaar meer kapot krijgt.


Tip 2
Ga hiervoor eens goed zitten. 

Nú is het goede moment! Ik ga dat ook zo doen want de zon wenkt.
Zet een kopje thee en plant je in de zon. Denk eens na over het volgende: Welk klein ding zou je vandaag willen veranderen? Zo klein dat het volledig haalbaar is. Gegarandeerd doenbaar. En je kunt het zelfs vandaag nog doen! Zoek een onderwerp zo dicht mogelijk bij huis. Onderzoek het. Het kan zo simpel zijn als 'nee' zeggen, of juist een keer 'ja' zeggen natuurlijk. Ik geef met opzet geen voorbeelden. 
Volgende week zal ik je een aantal van mijn kleine veranderingen vertellen. En wat de gevolgen daarvan waren...

Dit is aflevering 10 uit de serie Moments of Mindfulness: gedachten, gebaseerd op mijn persoonlijke, dagelijkse leven die je als een spiegel voor jezelf kunt gebruiken of die jou kunnen inspireren in je zoektocht naar een gelukkig(er) leven. 

Heb jij bedacht wat je wil veranderen?
Wil je dat delen met anderen? Ik vind het leuk als je een reactie plaatst.


Volgende aflevering (10): 

Eerste hulp bij verandering: tip 3. 
Doorzetten tot je groen ziet?


Lees ook aflevering 9: 10 tips voor meer zelfvertrouwen
Of kijk in het blogarchief rechts op deze pagina.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten