Met je hoofd, je hart en je lijf terug op één lijn laat je je ziel vanzelf weer terug zingen…

donderdag 17 september 2015

MoM (11) - Tip 3: STOP & VOEL!


Moments of Mindfulness (11):
Stop. Alles. Nu. Even. En voel...

Het klinkt zo simpel maar aan het eind van de dag is het dat niet: even pauzeren. Zelfs een plas-pauze stellen we vaak uit. Hoe komt het toch dat we voortdurend het gevoel hebben dat we lijstjes afwerken maar dat de lijst alsmaar langer wordt? We doen zó ons best om een moment van rust te vinden maar de dagen vliegen voorbij. Het ergste is dat we zelfs minder gaan slapen om meer tijd te hebben. We werken van vakantie naar vakantie, maar vaak moeten we daar de helft van gebruiken om 'bij te slapen'.
Is dat eigenlijk wel zo, dat we helemaal geen tijd hebben? Of vinden we gewoon té veel té belangrijk?

Deze serie startte met de stelling dat mediteren een middel is om bepaalde dingen in je leven, of je hele leven, te veranderen.
Een van de voordelen van mediteren is dat het je juist tijd oplevert. Het kost natuurlijk tijd om te gaan zitten. En toegegeven, het ziet er ook niet uit dat je iets doet. Maar door het te doen leer je beter om te gaan met je tijd. Omdat je beseft dat je jezelf aan een alsmaar langer wordende lijst van eisen onderwerpt. Ga eens na hoe lang jouw lijst is als je 's morgens wakker wordt. En kijk dan eens wat er nog bij komt gedurende de dag.

Ik had vroeger een vriendin die altijd haar huis opruimde tijdens het telefoneren. Regelmatig viel de verbinding dan weg omdat ze per ongeluk de verkeerde knopjes indrukte. Ik hoorde haar hevige ademhaling als ze met telefoon onder de kin én een stapel wasgoed de trap op liep. Ik moest soms twee keer vragen wat ze bedoelde als ze onder de afzuigkap in een pan stond te roeren. Ik kon er niets van zeggen. Ze deed haar best om aandachtig te zijn en stelde zelfs vaak de juiste vragen. In haar drukke schema nam ze de tijd om mij te vragen hoe het ging. En tóch vond ik het niet prettig dat ze mij tussen de soep en de patatten door te woord stond. 

Van kinds af aan zijn we zó gestimuleerd om nuttig bezig te zijn zonder te omschrijven wat werkelijk nuttig is. Daar lijken stilzwijgende afspraken over te bestaan. Je voelt je al snel lui als je wat langer in bed blijft liggen. Je staat altijd in de-45º-klaar-voor-de-actie-stand. Of toch minstens in de standby-stand. 
Je weet wel waar de uit-knop zit maar stelt het steeds uit om hem in te drukken, net als de knop voor een plaspauze trouwens. Tot we onszelf ervan overtuigd hebben dat we nú onmogelijk kunnen stoppen. 

Voor je het weet ben je hele dagen alleen nog maar praktisch bezig en is het hebben van een gezamenlijke, zelf gekookte maaltijd een prestatie op zich. 
Je moet je ouders en je vrienden vaak in de agenda plannen en ondertussen klaag je dat er geen ruimte meer is voor spontaniteit of écht contact. En áls je ze dan ontmoet, heb je het niet over de dingen die jou werkelijk bezig houden, angst aanjagen of wakker houden. 
Een gezellig avondje uit met 'slappe klets' kan leuk zijn, maar vult je hart niet. Je gaat op zoek naar andere dingen. Andere mensen, andere uitdagingen. En even kun je dan een gevoel van hernieuwde vrijheid krijgen. Het leven is weer spannend en ónvoorspelbaar. Plots heb je tijd voor iets erbij. Je máákt tijd. Omdat het belangrijk voor je is. Je hebt het verdiend, want het is afzien in je gewone alledaagse leven en als je niet op vakantie bent.
Maar hoe leuk al die afleiding ook is, het vult je hart niet. Het is hetzelfde als shoppen of te veel eten en met een dikke buik en je lievelingsfilm op de zetel ploffen. Van te korte duur.

Wat moet je doen? Stoppen. 
Waarom doe je het niet? Kan later nog. Morgen doe ik het. Als ik jarig ben.
De dagen gaan te snel. Er gebeurt te veel in mijn leven nu. Zo lang ik bezig blijf voel ik me eigenlijk beter. De ellende begint pas als ik erbij stil sta...

Je voelt dat je voortdurend ergens bent waar je niet wil zijn, of dat de dingen niet zijn zoals je wil. Maar je neemt genoegen met het genot van de afleiding. Je beseft dat je eigenlijk wegloopt voor dat knagende gevoel diep van binnen. Dit is niet wat het moet zijn. Je hebt alles en werkt hard, maar je bent toch niet gelukkig. 

Wat moet je doen?
Ik vertel je wat ik gedaan heb. 
Het is heel simpel. 

Tip 3: Ik heb een wekker gezet. Drie eigenlijk.
Als de wekker ging moest ik van mezelf eerst een paar keer bewust in- en uitademen. Al moeilijk genoeg. 
's Morgens in bed voordat ik mijn ogen open deed. 
's Middags als ik een plas ging doen vóór de lunch en 's avonds als ik terug thuis kwam van m'n werk. Drie vaste momenten per dag, zonder dat iemand er iets van merkte.
Ik stelde mezelf telkens de volgende vragen: 
Hoe voel ik me? Uitgeslapen, fit, of suf en zonder energie. Zenuwachtig, boos, moe...?
Voelt het anders dan een paar uur geleden? Hoe anders? Hoe zou ik me willen voelen? En weer terug naar hoe ik me werkelijk voelde.
Ik probeerde zo zuiver mogelijk te voelen wat er was. En deed niets. In elk geval niet wat ik normaal gesproken deed: mijn kaken op elkaar zetten en doorgaan tot ik ook groen van buiten zag...Voordat ik mijn ogen open deed haalde ik nog een keer diep adem en ging dan verder met mijn bezigheden.

Diep van binnen voelen we een onrust. Elke dag proberen we, door heel druk bezig te zijn, dat gevoel te ontlopen. Als we stil gaan zitten, voelen we ons niet altijd happy. We leiden onszelf af met leuke dingen die ons even het gevoel van geluk geven. Ons even minder bang, boos of verdrietig maken. 
Als we er niet voor gaan zitten om te voelen wat er werkelijk is, dan komen we nooit tot bij onze kern. En moeten we ook niet verwachten dat we een waardevolle verbinding met de wereld om ons heen maken. En de wereld om ons heen met ons. En dat is nu juist wat onze harten vult.


Dit is aflevering 11 uit de serie Moments of Mindfulness: gedachten, gebaseerd op mijn persoonlijke, dagelijkse leven die je als een spiegel voor jezelf kunt gebruiken of die jou kunnen inspireren in je zoektocht naar een gelukkig(er) leven. 

Doe de oefening. Ga er een paar keer per dag voor zitten, ook als je boos, verdrietig, gefrustreerd, moe of opgejaagd bent. Hoe voelt dat nou eigenlijk echt? En waar voel je het in je lichaam? Ga niet in op het verhaal erachter. Laat het voelen zelf het enige zijn waar je aandacht aan besteed. 10-30 seconden lang. En kijk wat er gebeurt. 


Volgende aflevering (12): 

Eerste hulp bij verandering: tip 4. 
De risico's van het voelen...


Lees ook aflevering 10: 10 tips voor meer zelfvertrouwen. 
Een verandering moet eetbaar zijn...
Of kijk in het blogarchief rechts op deze pagina.Geen opmerkingen:

Een reactie posten