Met je hoofd, je hart en je lijf terug op één lijn laat je je ziel vanzelf weer terug zingen…

donderdag 1 oktober 2015

MoM (12) Tip 4:Ontdek de wereld achter je gevoel.Moments of Mindfulness (12):
Ontdek de wereld achter je gevoel

Gevoelens waarnemen kan gevaarlijk zijn. Althans, zo ervaren we dat meestal. Zeker als het ongewenste of extreme gevoelens zijn. Zijn we boos of verdrietig dan doen we er alles aan om dat niet te hoeven zijn. Zijn we super verliefd of blij dan proberen we erin te verdrinken of het vast te houden. Ontdek de wereld achter je gevoel en bevrijd jezelf!
Tip 4 voor meer zelfvertrouwen...In de vorige aflevering heb ik het gehad over dat knagende gevoel van onrust dat iedereen diep van binnen heeft. Het maakt je onzeker. Ongelukkig.

Elk van ons bepaalt zijn levensloop door momenten waarop we ons openstellen of sluiten. We verlangen naar rijkdom, liefde, geluk. We zijn in de greep van ons verlangen en maken heel gevoelsmatig keuzes die ons uiteindelijk brengen tot waar we nu zijn.
Vaak proberen we de keuzes uit te stellen. We willen er eigenlijk niets van weten en laten dan maar gebeuren wat er gebeurt. Of we eten chocola, pakken de afstandsbediening en drinken te vaak te veel. 
Steeds vaker weten we niet meer welke weg we moeten inslaan. Dagelijks worden we daarmee geconfronteerd. Na een tijdje raken we de weg kwijt.

Je bent niet alleen, echt.

Hoe ga je ermee om? 
Hoe kom je er vanaf?
Het is simpel: door waar te nemen wat er is. 
Op dit moment. In het hier en het nu.

Als je dit dagelijks beoefent zul je allereerst het meest ingewikkelde onderdeel van je leven vereenvoudigen - namelijk je intieme relaties. Ook die met jezelf.Hoe het werkt?
We voelen voortdurend allerlei dingen. 
Soms voelen we ons opgejaagd. Het hart klopt fel en ook onze ogen maken onrustige bewegingen, zelfs als we ze sluiten. 
We zijn verdrietig. We voelen dat in de borst en de keel. Als we boos, bang of ongerust zijn ervaren we dat in ons hele lichaam. Het registreert zeer nauwkeurig of we comfortabel zijn of niet. En steeds komen we in situaties waarin we ons niet comfortabel voelen. Of dat nu in een yogales is, op een feestje of op de werkvloer. We kunnen dat niet uit de weg gaan. Wat ons overkomt is dus niet zo van belang. Waar het om gaat is hoe we ermee omgaan. 
Maar wat doen we vaak op zo'n moment? 
We vermannen ons. We verbijten ons. We vermanen onszelf. We maken het minder belangrijk of minder erg. We doen alsof het niet zo is. Tot we het niet meer voelen. Het bestaan ervan zelfs ontkennen.
Net zo lang totdat we niet meer registreren wat het lichaam voelt. We voelen nu enkel nog wat we onszelf opgedragen hebben om te voelen. Of niet te voelen. We kunnen het onderscheid niet meer maken tussen wat er echt is en wat niet. Tegen de tijd dat we volwassen zijn, zijn we zeer goed uitgerust met allerlei wapens om te voorkomen dat iemand ons nog op andere gedachten brengt. Wat we voelen is het enige dat we nog hebben. Al het andere is er niet besluiten we.
Op de dag dat je beslist om te luisteren naar wat je écht voelt en het te laten zijn zonder jezelf te corrigeren verander je definitief van spoor en kom je dichter bij wat er werkelijk is en wie je werkelijk bent. 


Hoe kom je daar?
Je begint met het lichaam. 
Je neemt je allereerst voor om je niet te verbijten, terecht te wijzen, te schamen of gevoelens weg te stoppen etc. Je voelt wat je voelt zonder er iets aan te veranderen. 

Doe het zelf
Ook als het geen grote emoties zijn kun je beginnen te oefenen. 

Ga er eens rustig voor zitten. Wat voel je? Voel je ergens in het lichaam een druk, een onevenwicht? Een plek waar het niet lijkt te stromen? Waar voel je dat in je lichaam? Concentreer je op die plek en adem rustig in en uit door je neus. Voel de emotie die bij deze plek hoort en isoleer dit gevoel als het ware. Bekijk en voel wat deze emotie is. Ga niet na waar het vandaan komt maar voel enkel wat er is, op dit moment. Wat is deze emotie werkelijk? Beleef dit gevoel helemaal. Adem in het gevoel zonder er iets aan te veranderen. Laat het komen en geef het de ruimte. 
Laat het er zijn. 
Adem er als het ware dwars doorheen en beleef het zonder jouw persoonlijke verhaal dat eraan vast hangt. Merk het op. Parkeer het even. Je kent het al. 

Pas dit toe bij alle emoties. Je zult merken dat er zich iets opent. Naar jezelf maar ook naar anderen toe. Het gevoel van zelfvertrouwen dat het je geeft verandert je leven en is tegelijkertijd een inspiratiebron voor de mensen om je heen.

Je zult je lichter voelen. Er zal een gevoel van ontspanning in je lichaam en helderheid in je geest zijn. Dit gevoel komt in plaats van het verlangen en de angst die ons lichaam in hun greep houdt. Zodanig zelfs dat we de greep niet meer bewust voelen. 
Als laatste zul je tot de ontdekking komen dat je veel meer kracht hebt dan je voor mogelijk had. Je neemt verantwoordelijkheid over je leven en je zelfvertrouwen groeit. Het gaat hier niet om de kracht die je ontleent aan je geld, een dikke baan, auto of je status. Het gaat om een fundamentele kracht die niemand kan beschadigen of vernietigen. 
Zou het niet heerlijk zijn om dat elke dag te voelen?


Dit is aflevering 12 uit de serie Moments of Mindfulness: gedachten, gebaseerd op mijn persoonlijke, dagelijkse leven die je als een spiegel voor jezelf kunt gebruiken of die jou kunnen inspireren in je zoektocht naar een gelukkig(er) leven. 


Volgende aflevering (13): 
Eerste hulp bij verandering: tip 5. 
Stop je neus eens wat vaker in iets groens...


Lees ook aflevering 11: 10 tips voor meer zelfvertrouwen. 
Stop. Alles. Nu. Even. En voel...
Of kijk in het blogarchief rechts op deze pagina.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten