Met je hoofd, je hart en je lijf terug op één lijn laat je je ziel vanzelf weer terug zingen…

vrijdag 25 maart 2016

MoM (22): Ook in yoga zijn hardlopers doodlopers.MoM(22)
Loop niet te hard van stapel. 

Yoga oefeningen... Je kunt je niet voorstellen dat het iets oplost. Door ze elke dag in het klein toe te passen groeit je geluksgevoel echter ongemerkt. Wie kan daar nu iets op tegen hebben?
(Deel 2 Mindfulness oefeningen voor elke dag)

Ga niet te snel.
Het kost tijd en nog meer geduld om de vorige oefening tot een nieuwe gewoonte te maken.

"Benieuwd of dit werkt", is de reactie vaak.

Ik kan je de garantie geven: Dit werkt. Altijd.
Op voorwaarde dat je het tot een dagelijkse oefening maakt. Alleen dan kan er een nieuwe, gezondere, gewoonte ontstaan. Het is niet anders als met je slechte gewoonte. Voor je het weet kom je er niet meer vanaf. (Zou toch fijn zijn :)
Hou het simpel en maak kleine stapjes. Er zijn elke dag veel elementen aanwezig om je van deze oefening af te brengen. Omstandigheden die het moeilijk maken, maar vooral jijzelf werpt onbewust zaken op om te voorkomen dat je bij de les blijft.

Wat moeten we verder nog doen?
Onszelf er dagelijks aan herinneren.
Check.
De opdracht uitvoeren.
Check.
Doenbaar, toch?
Het eerste hebben we getackled. (Lees deel 1)
Het tweede lijkt me ook geen probleem.
Doe dit minstens elke dag een paar keer,  minstens één week lang, voordat je de oefening uitbreidt.
Wees geduldig en neem geen voorschot op het eindresultaat. Elke stap in het proces is even belangrijk. Sla dus geen stap over.

Je hebt net minstens een week lang de 10-seconden-meditatie beoefend.
Hoe ga je nu verder?

Breid de 10-seconden-meditatie uit.
Ga niet te snel. Waar je eerst 1 ademhaling observeerde, doe je er nu 2. Als dat goed gaat experimenteer je in verschillende situaties. Thuis in je eigen vertrouwde omgeving is de opdracht gemakkelijk. Daarbuiten wordt ze al veel moeilijker. Plak je stickers dus niet alleen in je huis of je vervoersmiddel, maar ook in je werkomgeving.

Onthoud het goed: je adem is de sleutel. Het gereedschap. De weg naar rust, stilte, overzicht, balans, tevredenheid. Het is de brug tussen je onbewuste en het bewustzijn, je lichaam en je geest, je geest en je ziel.
Maar voordat ik te 'biologisch dynamisch' dreig te worden en je de etherische oliën al weer ruikt...Terug naar de oefening. Die is zó simpel dat je geen notitieboekje nodig hebt om te weten wat je moet doen. Maar laat je niet bedriegen door deze eenvoud. Zolang je de kracht ervan niet erkent zul je een voorschot blijven nemen op de toekomst en de oefeningen niet met de juiste intentie uitvoeren. Je beschouwt de oefeningen dan als een stappen-plan waarvan het nut nog maar bewezen moet worden. Je gaat analyseren wat het eventuele resultaat ervan zou kunnen zijn. Zoals ik wel vaker zeg: voor je het weet zit je geest ertussen, in de veronderstelling dat zijn bemoeienis het proces zal versnellen. Laat je geest er maar even buiten. Het nut van elke stap moet juist niet bewezen worden. Dat is de geheime kracht van deze oefening.

Wat als je denkt dat het wél lukt om de code te kraken?
Oké, Oké...Laten we er eens vanuit gaan dat jij de grote uitzondering bent. Jij bedenkt dé list. Je doorziet het hele systeem. Op deze manier kun je grotere stappen nemen of zelfs stappen overslaan. Dat niemand daar nooit aan gedacht heeft! Zo ben je sneller bij je eindresultaat.
Maar het resultaat dat je op deze manier krijgt is een uitkomst die je al kent, want het is bedacht in je geest. Je geest kan enkel putten uit eerder opgedane ervaringen. Het is tijd voor een nieuwe.

Persoonlijke notitie
Ook wanneer je al behoorlijk bewust leeft is het nuttig om vaak terug te keren naar deze eenvoudige basis. Zelf gebruik ik de oefening dagelijks, zeker wanneer ik in drukke tijden of situaties verkeer. Je kunt het zo moeilijk maken als je wil, maar dat is onnodig.

Bron: Flow - Mindfulness werkboek

Verleidelijk
In tijdschriften of op workshops zie je vaak een scala aan leuke bewustwordings-oefeningen voor elke dag. Ze maken het leven lichter. Of zo lijkt dat toch. Je krijgt alleen soms het gevoel dat ze gemaakt zijn voor mensen die al voldoende rust en kalmte ervaren en bovendien vooral gelukkig én succesvol zijn. Dat komt door de vorm. De oefeningen zijn verpakt als luchtige snoepjes. Ze zijn zo aantrekkelijk dat je er wel naar móet kijken. Maar al snel raak je de weg kwijt en worden deze mooi verpakte hebbe-dingetjes zelf stressmomenten.
Geluk-afvink-lijstjes...Ze maken het er niet rustiger op. Voor je het weet ben je je hele huis aan het opruimen. Want een opgeruimd huis geeft een opgeruimde geest, blablabla... En dát is nu nét het spoor waar je uit moet. Want ook temidden van een on-opgeruimd huis zou je graag rust willen ervaren. It's a jungle out there...

Ga van je praktische snelweg af.
Neem de eerste afrit en kijk maar even niet meer achterom.


Simpel
Een dagelijkse routine ontwikkelen in simpelweg ZIJN is gemakkelijker als je eerst leert om zonder al die franjes en fratsen aan de slag te gaan. Je komt dan al zoveel tegen dat de moeite waard is. En dat bovendien echt uit jou komt. De mooie kleuren komen later vanzelf wel. Jouw persoonlijke franjes, omdat jij uniek bent en jij een uniek leven leidt door de ervaring die jij opdoet elke dag opnieuw. Laat je dus voorlopig nog niet afleiden of verleiden tot iets anders. Hou het simpel!

Succes :)

Namaste

EstherVolgende keer:  Oefening 3 - In contact met anderen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten