Met je hoofd, je hart en je lijf terug op één lijn laat je je ziel vanzelf weer terug zingen…

donderdag 21 april 2016

MoM (24) - Mindfulness in contact met anderen


MoM(24)
Mindfulness in contact met anderen.

Yoga oefeningen... Je kunt je niet voorstellen dat het iets oplost. Door ze elke dag in het klein toe te passen groeit je geluksgevoel echter ongemerkt. Wie kan daar nu iets op tegen hebben?
(Deel 3 Mindfulness oefeningen voor iedere dag)

Een dagelijkse routine ontwikkelen in er ZIJN is misschien gemakkelijker wanneer je op vakantie bent. Wanneer de zon schijnt en de dagen overzichtelijk zijn. Als iedereen om je heen goed in zijn vel zit en jou niet nodig heeft om zich te vermaken.
Vroeger dacht ik dat ik het eerst iedereen naar de zin moest maken om zelf pas te kunnen genieten. Man, kinderen, hond, ouders...Plots ben je het leven van nóg 4 andere mensen aan het leven en doe je dat van jezelf erbij. Geen wonder dat je het druk hebt! En geen wonder dat de tijd zo snel voorbij gaat. Voor je het weet is iedereen het nest uit gevlogen en heeft niemand je meer nodig. Eindelijk kun je nu van jezelf genieten maar je mooiste jaren zijn voorbij...Te dramatisch gesteld? Denk er eens over na hoeveel tijd je al op deze manier hebt doorgebracht.

Soms kan een traumatische ervaring of het wegvallen van een dierbare je pijnlijk wijzen op de beperkte tijd die we hier hebben.
Je neemt drastische beslissingen.
Maar ook die verzanden weer want je hebt je handelen niet aangepast aan je inzicht. Al snel verhoogt het tempo van leven weer en ga je op de automatische piloot verder met geleefd worden door wat er het hardst aan je trekt.
Yoga helpt je om je bewust te worden van deze patronen, die zéér hardnekkig zijn en die ons onrustig en onzeker maken.

Een dagelijkse routine ontwikkelen in Zijn is gemakkelijk op je matje.
De gewoonte kweken om jeZelf stil te zetten lukt ook nog wel als we ons beperken tot de huiselijke omgeving. Een uitbreiding maken naar je werkomgeving is al wat moeilijker maar nog steeds te doen, want vaak is dat ons tweede thuis. Maar zodra we ons in onverwachte situaties bevinden neemt het observeren vanuit de neutraliteit af en geraken we in de stroom van de automatische handelingen.

Om inzichten te krijgen en te oefenen in het Zijn, overal waar we zijn, moeten we onszelf bewust in dergelijke situaties plaatsen. En dat is gemakkelijk op je werk. Daar bevinden zich allerlei zaken die je niet kunt controleren en die allemaal een eigen richting hebben.

De oefening voor de komende weken:
Wanneer je in gesprek raakt met iemand neem je een aandachtsvolle houding aan. Voel je beide voeten contact maken met de grond, je knieën uit het slot. Ontspan je schouders, je kaak en je tong. Trek een deel van je zintuigen naar binnen om je gewaar te worden van je ademhaling. Observeer je ademhaling terwijl je luistert en kijkt. Blijf zo lang als je kunt in deze aandachtsvolle houding.
Merk op dat zodra jij zelf gaat spreken, je deze aandacht steeds kunt behouden.

Oefen hier dagelijks mee. Er zijn voldoende mogelijkheden, elke dag weer.
Noteer je ervaringen in een schriftje.

Succes :)

Namaste

EstherVolgende keer:  Oefening 4 - Omgaan met prikkels...Geen opmerkingen:

Een reactie posten