Met je hoofd, je hart en je lijf terug op één lijn laat je je ziel vanzelf weer terug zingen…

vrijdag 20 mei 2016


MoM(25)
Zinneprikkelen.
Yoga oefeningen... Je kunt je niet voorstellen dat het iets oplost. Door ze elke dag in het klein toe te passen groeit je geluksgevoel echter ongemerkt. Wie kan daar nu iets op tegen hebben?
(Deel 4 Mindfulness oefeningen voor iedere dag)

Je zintuigen nemen waar wat er in je omgeving gebeurt. De ogen zijn voor de meeste mensen het sterkst ontwikkelde zintuig. In elk geval lijkt het bruggetje naar de hersenen vanuit de ogen het snelst genomen. Misschien komt dat omdat de hersenen vlak achter de ogen zitten. In elk geval werken ze zo gemakkelijk samen dat we ons vaak niet bewust zijn van wat we waarnemen en hoe we daar, automatisch, op reageren. Na de ogen komt het gehoor. Als we ons onrustig voelen zorgen felle lichten en doordringende, plotselinge geluiden ervoor dat we ons steeds onrustiger voelen.

Je kunt je zintuigen ook gebruiken om waar te nemen wat er in je lichaam gebeurt.
Het is moeilijk om je aandacht te richten op je gehele lichaam. Meestal werken we daarom deel voor deel zoals bijvoorbeeld tijdens de ontspanning aan het eind van een yogales. Tijdens de oefeningen merk je ook vaak dat het even duurt voordat je een gevoel waarneemt in een bepaald gebied.

Luisteren is bewust waarnemen. In-tunen. Al je aandacht ergens op richten. Zoals je doet als je 's nachts plots geritsel hoort. Stil en aandachtig. Je wacht om te horen wat het geluid je vertelt.

Het gehele lichaam waarnemen is niet gemakkelijk voor ons, ongeoefende mensen.
Het is een te groot gebied, onze zintuigen raken de weg kwijt en we maken er vaak maar iets van. Als je zou vragen wat iemand dan voelt komt er meestal niet veel meer uit dan:
"Weet ik niet".

Het lichaam vertelt ons waardevolle informatie via de zintuigen.
In de yoga leren we deze zintuiglijke waarneming te verfijnen. We leren beter te luisteren naar en mét het lichaam. We voelen de prikkels en sensaties die de bewegingen, de ademhaling en onze gedachten opleveren.

Je hoort aan het begin van de yogales regelmatig de aanwijzing om de aandacht en de tastzin naar binnen te brengen. Je keert als het ware je zintuigen om. En ook al zijn je ogen open, je blik is steeds naar binnen gericht.  Dat is de reden dat we bij yoga de ogen sluiten zodra het mogelijk is (in elk geval vanaf het moment dat we met de handen of het lichaam naar de grond gaan).

We luisteren, we ruiken en we voelen.
We voelen met ons hele lichaam.

Kijkend naar de foto van het paard, kun je de sensatie bijna onmiddellijk weer voelen. En mét dat gevoel wordt ook de lade opengetrokken van de bijbehorende geur, de warmte van de huid en van de adem, het geluid, etc. Het hele scala aan ervaringen is ergens opgeslagen in het brein en heeft maar een kleine trigger nodig om te kunnen worden opgeroepen.
Als je goed oplet voel je het in je hele lichaam. Voelen doen we met ons hele lichaam.

Tovenarij
Die onmiddellijke lichamelijke reactie is geen tovenarij. Kijk maar eens naar een kat die je aait. Hij reageert met zijn hele lijf op de aanraking. Wij hebben echter geleerd om dat niet meer te doen, althans niet meer bewust en zichtbaar, waardoor we na jaren nog maar een deel van de prikkels kunnen ervaren. De fysieke uitwerking ervan is echter nog steeds aanwezig. Dat merken we vaak alleen nog bij negatieve prikkels die zich na jaren van herhaaldelijk prikkelen in ons lichaam manifesteren als probleemgebieden.

Een paard aanraken is geen dagelijkse bezigheid voor de meeste mensen. Maar we kunnen deze manier van aandachtig aanraken ook beoefenen in ons dagdagelijks leven.

Wat is het nut? 
Het lijkt zo'n onzinnige bezigheid...
Het oefenen in het observeren van de prikkels en sensaties in het lichaam maakt je gevoeliger.
Als je het vaak genoeg beoefent prik je als het ware door de gedachte heen die jou belemmert om zonder angst aanwezig te zijn in het moment. Werkelijk beleven kan enkel gebeuren in het hier en nu. Je bent dan in volledige aandacht en dat zorgt voor een zalig gevoel van gerustheid, ruimte en stilte. Alles is in balans.

Opdracht voor komende week:
Neem een paar keer per dag de tijd om je lichaam via aanraking waar te nemen.
Voel de stralen van de douche. Neem eens een koude douche en observeer je reactie. Wat gebeurt er als je tracht te omschrijven hoe de koude stralen op je huid werkelijk voelen?
Ga niet in op de schrik maar tracht zonder te benoemen te ervaren wat er is.
Voel zo ook de zon op je gezicht, de wind langs je wangen, je kleding op je huid. Word je gewaar van alle prikkels en sensaties, vooral in je handen, en voel de reacties in je lichaam. Wat merk je op?


Succes!

Namaste :)

Esther

Volgende keer:  Oefening 5 - Zinneprikkelend contact met anderen...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten