Met je hoofd, je hart en je lijf terug op één lijn laat je je ziel vanzelf weer terug zingen…

Basis ademhaling

UJJĀYĪ
Udj-djaji.

Ud betekent zoveel als hoog of superieur. Het verwijst ook naar de de sensatie van het uitzetten van de longen en het hele lichaam. Jaya betekent Strijd, Overwinning, Triomf of Succes. Victorious Breath wordt deze ademhaling ook wel genoemd.
Het is een basisademhaling die aangeleerd wordt in de lessen en de individuele trainingen. Wil je je ademhaling verbeteren, meer controle over je emoties, vermoeidheid bestrijden, of gewoon langer comfortabel in een houding zijn, dan leer je deze manier van ademen. 
En, niet onbelangrijk: Je kunt hem overal oefenen en het kost je geen extra tijd!

UJJĀYĪ Breathing/Ademtechniek
Sluit de mond en laat de adem naar binnen komen zonder de lucht op te snuiven.
Richt je aandacht daarbij op het bovenste deel van de neus, tussen de wenkbrauwen. Voel de koude lucht naar binnen gaan langs het sponsachtige weefsel in het hoofd, direct achter de zichtbare neus.
Het passeren van de lucht kan ook worden gevoeld in de keel. Dit maakt een geluid.
Het klinkt als de zee, als de aanrollende en terugtrekkende golven van een rustige zee. Om deze ademhaling aan te leren werk je eerst op een uitademing door de klank "Haaaaaa" te maken, met de mond steeds gesloten.
Al snel maak je een vergelijkbare beweging en klank op de inademing. Je voelt de lucht langs de keel passeren en dat maakt je rustig. 

Effecten UJJĀYĪ
Door de weerstand die we achterin de keel maken hebben we meer controle tijdens het ademen. 

Wanneer we deze ademhaling ook tijdens de asana's gebruiken zullen we meer controle en deugd ervaren in de houdingen. We doen de houdingen niet, we beleven ze. We ZIJN in de houding. Op dat moment wordt een houding een āsana. 
In dit proces ontstaat een gevoel van welbehagen en het gevoel dieper te gaan in de ervaring ervan. Je lichaamsbewustzijn wordt verhoogd en daarmee het genieten van je eigen lichaam. De eerste stap naar meer kennis over jezelf.

Deze ademhaling is zeer goed voor personen die last hebben van hoge bloeddruk of vaatproblemen. Ze wordt dan liggend op de rug beoefend en zonder ademretenties (pauze tussen de ademhalingen). Ze helpt bij het moeilijk in slaap komen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten