Met je hoofd, je hart en je lijf terug op één lijn laat je je ziel vanzelf weer terug zingen…

MatriXmethode en Yoga

Soms ben ik boos
Soms heb ik verdriet
Soms voel ik me blij ...
De capriolen van de geest

Verstrikt in een web van storende emoties
Ben ik een gewone sterveling
Bevrijd van het web van storende emoties
Ben ik een Boeddha

                                       Nagarjuna
                   (Boeddhistisch filosoof; 150 n.Chr.)


Yoga is de studie van jezelf.
De MatriXmethode is een gereedschap dat je kunt gebruiken op dat yogapad, om obstakels die het proces in de weg staan te verwijderen.
Ik schets een situatie die zich vaak voordoet in de praktijk:

Stel je komt voor een individuele Yoga Training en hebt ooit een ernstig trauma opgedaan. Je komt bij mij met algemene klachten van slapeloosheid, gespannen spieren, hyperventilatie, rugklachten, buikklachten, chronische hoofdpijn etc.. Tijdens dit eerste gesprek laat je onbewust zien hoe het met je gaat en waar je last van hebt.
Tijdens het oefenen wordt dat vaak nog veel duidelijker. Je bent snel afgeleid. Je ademhaling is onrustig. Je vindt het lastig, pijnlijk, of je snapt gewoon niet wat je aan het doen bent. Je reageert afwijzend op sommige voorstellen en je geraakt niet in de oefening. Je wordt slaperig, of je droomt weg.
Tijdens een Yoga Training gebruiken we de zintuigen om naar onszelf te luisteren en te kijken, naar wat er binnenin jou gebeurt. Maar soms zit een beleving van iets uit het verleden of toekomst je zo dwars dat het te moeilijk of te beangstigend is om naar binnen te kijken. En omdat je nog nooit yoga hebt gedaan krijg je ook twijfels bij deze aanpak.
Wat heeft het voor zin...? Dit is te moeilijk, dat kan de bedoeling toch niet zijn.
Je wil het wel, maar het lijkt gewoon niet te lukken.
Je haakt af. En daarmee gooi je het kind met het badwater weg...

In zo'n geval kan de MatriXmethode een effectieve interventie zijn om te voorkomen dat je deze keuze maakt.

Je hoeft niet langer meer wakker te liggen van die ene nare gebeurtenis, dat wat jij hebt meegemaakt. Het is echter een methode, geen therapie. Het geeft je geen inzicht in je denken, doen en handelen en de strategieën die jou niet langer ondersteunen maar die je wel steeds blijft herhalen. Inzicht krijgen in deze processen vereist meer observatietijd en dat doen we met yoga.

Het staat vast dat je in de toekomst nóg nare dingen zult meemaken. Collega's die je het leven zuur maken, die baan die je net niet krijgt, je wordt plotseling ontslagen, je partner verlaat je, je verliest een dierbare etc. etc. Hoe je daarmee omgaat bepaalt voor het grootste deel je beleving in het NU.

Hoe meer je oefent in bewuste aandacht, hoe groter de ruimte voor je bewustzijn wordt, des te moeitelozer je kunt navigeren door het leven. Je hebt als het ware je anker, binnen in jezelf, gevonden. Je laat je niet meer afleiden door wat anderen vinden en maakt tegelijkertijd betere verbindingen met de mensen die jou ondersteunen. Jijzelf verandert, je omgeving verandert mee.

Yoga wordt je kompas, je nieuwe bril.
Feitelijk is het een fysieke en mentale training, die ontstaat door het zo goed mogelijk samen laten komen van aandacht, adem en beweging. Dat klinkt simpel, maar is niet eenvoudig. Je komt onderweg steeds obstakels tegen.
Maar leer je van het proces zelf te houden, dan ervaar je dat deugd binnen handbereik ligt. Dat het leven eigenlijk niet moeilijk hoeft te zijn. Dat het lichaam geen last is, maar een geschenk, waarmee we het leven kunnen ervaren. Dat heet bevrijding. Niet bevrijding vóór jezelf, maar bevrijding ván jezelf.
Je wordt telkens een beetje meer zoals de boeddha.Maak een afspraak voor jezelf: bel of mail, hier rechtsboven vind je het telefoon nummer en een vragenbox.

MatriXmethode, hoe werkt het?Geen opmerkingen:

Een reactie posten