Met je hoofd, je hart en je lijf terug op één lijn laat je je ziel vanzelf weer terug zingen…

Over Dharmahart

Dharmahart begeleidt in de kleine en de grote stappen naar gezondheid. Via workshops, (gratis) evenementen (Zuurstof op Zondag), kookavonden , wekelijkse yogalessen (voor beginners en gevorderden), Yoga Training, MatriXcoaching of de blogs (Moments of Mindfulness). Dharmahart Yoga werkt samen met YogaMetBart (www.yogametbart.be)

Dharmahart: Niet denken maar voelen.

Dharmahart Yoga is de naam die ik mijn eerste yogastudio gaf. 
Dharmahart staat voor het durven omarmen van de dingen die goed voor je zijn en het DURVEN loslaten van de dingen die je schaden. Ik zeg met opzet DURVEN omdat het lef kost om van je vaste patroon af te stappen, gewoon omdat je voelt dat dat nodig is. Vaak weet je zelfs niet eens precies waarom. Maar wanneer je telkens dezelfde (vervelende) resultaten in je leven krijgt, weet je dat er IETS moet veranderen. 

Yoga biedt een systeem dat lichaam en geest aan het werk zet om de veranderingen te maken die nodig zijn voor jou. Yoga spreekt zowel de intelligentie als de intuïtie aan en brengt beide in connectie met je gevoel. 
(Durf te) Ontdekken, (durf te) Voelen, Weten, Doen. Simpel.

Waar je ook begint, het zal je altijd ergens anders brengen, nooit terug naar de plek waar je vandaan komt. Dat heet groeien. Het mooiste groeien gebeurt wanneer je je eigen weg volgt.


Over thuiskomen en jezelf vinden


Ik ben zelf om bijna dezelfde redenen begonnen, 20 jaar geleden, en inmiddels geef ik meer dan 15 jaar les. Ik dacht toen dat Yoga iets was voor oude mensen. Te saai voor een sportgek die vooral in wedstrijd was met zichzelf. Te zweverig voor iemand die toch meer behoefte had aan praktische adviezen. Te moeilijk, omdat je ook nog veel stil moest zitten, dacht ik...
In dat laatste had ik overigens wel gelijk: ik vond het ongelofelijk moeilijk om stil te zitten. Geen half uur, dat déden we helemaal niet. 
Ik vond het gewoon al moeilijk om stil te blijven liggen of zitten tussen de oefeningen door. 10 tellen, wat een hel! Voor mij kon het allemaal niet snel genoeg gaan. Als ik de volgende dag maar spierpijn had. Ik moest het voelen branden....Dan had ik tenminste het gevoel dat ik iets gedaan had!

Ik ben een lange weg gegaan sinds die dag. Ik overdrijf zelfs niet eens als ik zeg dat ik de lessen de eerste maand vre-se-lijk vond. Wat er daarna gebeurde was een onverwachte weg van ontdekken. En ja, een tijd die zich kenmerkte door iets dat in zweverige termen 'het vinden van jezelf' wordt genoemd. Het ontdekken van dat stukje van mezelf was een soort thuiskomen. 
Het heeft mijn grootste angsten doen verdwijnen en me klaar gemaakt voor de toekomst.


Beschrijf dat gevoel van thuiskomen eens voor jezelf en je merkt dat dat een gevoel van gerustheid geeft. Wie wil dat nou niet? Gerustheid in de dingen die je doet, de dingen die je voelt en volgt. Gerustheid in de toekomst, in het heden, in het verleden ook.

Sinds deze ervaring is Yoga alleen maar belangrijker geworden in mijn leven.

Als je de weg van Yoga volgt leer je hoe je je leven kunt leiden op zo'n manier dat je niet steeds uit evenwicht raakt door dagelijkse stress en zorgen. Een leven waarin je beseft dat zorgen alleen maar ontworpen zijn om je geest op een negatieve manier bezig te houden. Je beseft de veranderlijkheid en de relativiteit van de wereld om je heen, van je eigen gedachten. Je beseft dat de realiteit jouw realiteit is. Je krijgt meer controle over je gedachten en leert je verlangens vorm te geven. In de jaren 80 heette dat 'De maakbaarheid van het leven'. Maar dat was vooral gericht op het succesvol zijn in de maatschappij, financieel en wat status betreft. Met Yoga leer je je verlangens kennen en welke verlangens écht van jou zijn en welke bepaald worden door wie je wil zijn. Je kijkt naar binnen en leert wat echt is, en wat vorm.

Yoga is het proces van loslaten van wie je wil zijn 
en worden wie je al bent.  

Je leert jouw eigennatuurlijke weg kennen, want daar kun je niet omheen. Als je niet omarmt wie je bent kom je jezelf telkens tegen, in alle facetten van het leven. Jezelf tegenkomen en iets anders willen dan wat volgens de natuur het beste voor je is, veroorzaakt stress. Willen dat de dingen anders zijn maar het gevoel hebben er niets aan te kunnen veranderen veroorzaakt een lijdensweg. Leven is dan alleen nog maar afzien. En gek genoeg denken we vaak nog dat we dan goed bezig zijn. Alsof het niet gemakkelijk mág zijn!

Yoga is gericht op het verdwijnen van al het lijden. Dat klinkt heel zwaar, maar lijden is inherent aan het leven. Alles heeft zijn keerzijde en we worden soms gek van het feit dat niets hetzelfde blijft. Toch zeker als we dingen willen behouden zoals ze zijn. 
Als je geen geld hebt denk je dat geld je gelukkig maakt. Heb je veel geld, ben je ongelukkig of angstig om het kwijt te raken. Een simpel voorbeeld, er zijn er natuurlijk veel meer: Als je je lief, je huis, je kinderen en je baan bent kwijtgeraakt...hoe ga je daarmee om? Heb je wel eens iemand ontmoet die dat allemaal meemaakte en toch zo'n fijne, rustige uitstraling had dat je bijna zou willen ruilen?
Jij kunt dat ook ervaren! Het is voor iedereen en er is genoeg voor iedereen! Niet alleen als je in een klooster woont of bijna verlicht bent. Het kan ook terwijl jij je hoofd boven water houdt met een baan, het zorgen voor je kinderen, het verzorgen van een ziek familielid enz..  
Maar... dat kun je niet meteen, je moet het leren. En het mooiste is, je kunt het ook niet bedenken...je hoeft er geen slimmerik voor te zijn. Sterker nog, slimme mensen hebben soms juist méér moeite om voorbij hun volle hoofd te raken. 


Gewoon beginnen...en de motivatie vinden die niemand je meer afpakt!

Maar het beste is om al die dingen te vergeten, en gewoon te beginnen. Met welke intentie dan ook. En elke dag verbeter jij je leven, stapje voor stapje. 

Als je de kwaliteit van jouw leven verbetert kun je pas stralen. En als jij straalt zijn mensen graag in je buurt. Je inspireert mensen. Je bent van betekenis, voor jezelf en voor anderen.
Dat is waar het in het leven toch om draait. Een betekenisvolle relatie hebben, met jezelf op de eerste plaats.

DharmaHart wil yoga gemakkelijk en begrijpelijk maken. Vreugde en geluk verspreiden in het leven van andere mensen, op alle mogelijke manieren. Want Yoga stopt niet bij het doen van oefeningen op een mat.  Yoga neem je mee, het dagelijks leven in. En de oefeningen die doe je niet, die beleef je. Je gaat merken dat je de manier waarop jij nu het leven beleeft kunt veranderen. En je zult zien dat je alleen nog maar meer mensen aantrekt, die er zijn om jouw leven mooier, fijner en gezonder te maken.


Iedereen een beetje gelukkiger!
Dat is mijn missie.

In al onze activiteiten is dezelfde aanpak van de dingen merkbaar. 

En natuurlijk in het dagelijks leven, waarin gezorgd wordt voor een huis waar elke bewoner zichzelf mag vinden en recht heeft op liefdevolle aandacht. Een huis waar getracht wordt bewust om te gaan met voeding. Geloof me, dat is niet altijd gemakkelijk met kinderen die boterhammen met choco willen voor het ontbijt! 
Ons huis ligt aan de Rode 68 in Testelt. We hebben het de afgelopen jaren verbouwd, zodat we het kunnen delen met zoveel mogelijk verschillende mensen. Er is een houten praktijkhuisje dat speciaal voor de individuele sessies is ingericht, met een kacheltje en comfortabele matten en dekens. Er is een oefenzaal, waar we o.a. speciale cursussen, helende klank-massage sessies en meditatie avonden organiseren. En er is de BosClub, waar iedereen elke vrijdag tussen 9u30 en 13 mee kan werken en helpen en leren over hoe je de wereld mooier kunt maken door te delen, te leren en samen te werken. 

Kom eens een kijkje nemen. We zien je graag!


Namaste,

Esther Verwoord
Yogadocente, Yoga Therapeut (TSY), MatriXpractitioner en moeder van Nui, Ana en Jonah Finn. Samen met haar man Bart Vanderbruggen heeft zij een gezondheid en trainingspraktijk in Testelt (Scherpenheuvel-Zichem).Bio – 

Omdat veel mensen ernaar vragen wil ik graag in vogelvlucht een overzicht geven van mijn geschiedenis als het gaat om ervaring in yoga en lesgeven.

20 jaar geleden mijn eerste lessen gevolgd in Australië waar ik destijds woonde en werkte. Shirley Lloyds van Port Douglas Yoga was mijn eerste echte yogadocente. Hatha Yoga Flow. ViniYoga. Ik heb bij haar een aantal jaren gestudeerd en na 3 jaar deed ik dagelijks een aantal uren mijn oefeningen en ben ik begonnen aan de opleiding tot yogadocent (IYTA). 

Eenmaal terug in Nederland gaf ik les in verschillende centra en op locatie en weer een aantal jaren later heb ik mijn eigen studio DharmaHart Yoga aan de Jagersweg 4 in Heerle (West Brabant) geopend. 

Ik geloof sterk dat wij als mens de plicht hebben om ons lichaam in al zijn uitingen te leren kennen. Op deze manier laten we al onze onechtheden langzaam maar zeker vallen en laten we onszelf zien zoals we zijn. Dat is soms een zalig en meestal een pijnlijk en onzeker proces. Samen met mijn partner Bart zoeken we verschillende disciplines om dat te doen. Dus niet alleen in de yoga maar ook in dans, drama, vechten, de natuur, de kunst etc.

Ik studeerde een aantal jaren bij Pascal Poëll (Iyengar Yogacentre Breda) en volgde de workshops van verschillende rechtstreekse leerlingen van meester Sri B.K.S. Iyengar. 
Ik volgde de opleiding tot yogadocent  bij Flor Stickens (Viniyoga, in de lijn van Sri Krishnamacharya). En workshops en opleidingen van o.a. Neesha Zollinger, Max Strom, Manju Jois, Hillary Brown (Yoga Moves, Utrecht), Simon Park, Peter Sterios (weekend Workshop en 7daagseYoga Summercamp, San Luis Obispo, 2009).
Samen met mijn partner Bart volgde ik lessen van Bruno Caverna. Zijn PlayFight is een soort dansend-vechten waar je in de ontmoeting met een andere mens je eigen onzekerheden tegenkomt. Zeer confronterend en leerrijk. Je intuïtie versterken en je hart openen. Het is een heel natuurlijke manier van werken die zo hard is als de natuur: je doet het en dan gebeurt er wat met je of je doet het niet en dan gebeurt er niets. Geen gulden middenweg, daar hou ik van.
De laatste jaren mogen we ook steeds genieten van de rijke kennis van David Jacobs & Jürgen Meusel (Iyengar Yoga). Ongekende aandacht en toewijding van deze mannen brengt je elke keer weer naar nieuwe inzichten.
Als meest recente toevoeging is er de MatriXmethode van Ingrid Stoop. Ik werd er toe aangetrokken en het verloste mij van een heel oud trauma dat mij 30 jaar lang op vele verschillende manieren achtervolgde en beperkte. De MatriXmethode is kort en krachtig. Ze gebaseerd op de 2 pijlers eigenaarschap en zelf-regie. Erkennen wat er gebeurd is en vervolgens zelf bepalen wat je ermee wil doen. Het werkt blijvend. Je hebt geen mast meer van de gebeurtenis(sen) en kunt ze zien voor wat ze zijn. Ik ben inmiddels zelf opgeleid tot MatriXpractitioner. Het is een waardevolle toevoeging aan de Yoga therapie.

Mijn stijl van lesgeven is beïnvloed door al deze docenten en hun lessen.

Shirley Lloyds leerde me dat geduld echt een schone zaak is. Dat makkelijke of moeilijke oefeningen alleen maar in je hoofd bestaan. Dat je nooit arrogant of haastig te werk mag gaan omdat er altijd een les voor jou te vinden is, in de kleinste beweging of verandering.
Ze heeft me ook geleerd dat een kleine opmerking je een week lang aan het denken kan zetten en uiteindelijk zelfs voor grote verschuivingen in je leven kan zorgen.

De Viniyoga opleiding leerde me het belang van een goede adem. De manier van oefenen gebeurt op een vloeiende wijze en gaat steeds uit van het zoeken naar het midden tussen streven en genieten in de oefening. ViniYoga bevordert het zelf-oefenen van de student. Dat is van de grootste waarde, jij alleen bent de beleven van jou leven, van jou lichaam en voor jou is dat van het grootste belang.

Iyengar Yoga heeft me geleerd hoe belangrijk het is om op de juiste manier te oefenen. Je beperking kennen maar er geen identiteit van maken. Er is altijd ruimte voor verbetering. 'Allignment' in de houdingen is zeer belangrijk en zet het lichaam en de geest in lijn met de natuur. Streven naar verbetering van de kwaliteit van je leven door te werken met het lichaam. Maar ook aanpassen waar het lichaam er soms om vraagt. Of wel door hulpmiddelen, ofwel door een houding aan te passen.

Peter Sterios heeft me enorm geïnspireerd als docent én als mens. De openheid waarmee hij spreekt over zijn yoga-ervaringen als student én als docent heeft mijn eerdere terughoudendheid om les te geven compleet laten verdwijnen.

David Jacobs & Jürgen Meusel hebben we weer maar eens geleerd dat het lichaam de poort is naar meer subtielere lagen van jezelf. Dat je deze stap nooit mag overslaan om tot werkelijke kennis over jezelf te komen. En ze leerden me dat onversneden aandacht en een nooit aflatende discipline en interesse in alles over yoga en de yoga in alles niet abnormaal is.

Swami Rama heb ik helaas nooit in levende lijven ontmoet. Een zeer inspirerende man met zeer veel kennis. Hij is een kennisgever waar ik steeds naar terugkeer.


Ik vind het een eer en vaak ook ontroerend om als docent aanwezig te mogen zijn wanneer een cursist een inzicht over zichzelf krijgt. Dat gebeurt wanneer mensen een echte connectie met zichzelf maken. Als mensen dát voelen, dan gaan ze stralen. Je voelt je open gaan, naar jezelf toe en naar de wereld. Pas dán kun je ook die echte connectie maken met de wereld om je heen. Stapje voor stapje. Steeds vrij van je angsten, vrijer van opgelegde denkbeelden, steeds meer jezelf. Dat is een prachtig gevoel. Daar word je echt happy van.

Door de jaren heen heb ik een stijl ontwikkeld die het meest tot zijn recht komt in de individuele sessies. Het vinden van de juiste motivatie of opening bij zoveel verschillende mensen, met al hun individuele lijden. Het zien van de overeenkomstigheden tussen alle lijden. Mijn niet aflatende honger naar kennis hierover krijgen daardoor een nuttige plaats. De yoga inzetten als therapie is zeer interessant, zeker in het geval van trauma verwerking (Trauma Sensitieve Yoga) waar de yoga op een heel speciale uiterst sensitieve manier wordt ingezet. De yoga is een fantastische basis voor psychologisch werk en de yoga filosofie laat een prachtig pad zien voor een stabiel en gezond leven.

Een yoga sessie kan er misschien uitzien als een gewone serie lichamelijke oefeningen maar door de aandacht, de ademhaling en de concentratie wordt er zoveel meer bereikt dan enkel kracht en lenigheid. Ook de geest wordt flexibel en kalm.

Je kunt fysiek en geestelijk veel meer aan en wanneer je regelmatig oefent doet het deugd om in je eigen lichaam te zijn en het van binnenuit te voelen. En het mooie is: hoe beter dat gaat, hoe beter jouw yoga wordt! 

Zo kom je bijna ongemerkt van de vicieuze in de gracieuze cirkel. Dat gebeurt niet van de ene op de andere dag. Je hebt een beetje discipline en volharding nodig.

Kijk voor de wekelijkse lessen op deze pagina

Als je op zoek bent naar individuele persoonlijke begeleiding dan vind je meer info op de pagina Yoga Training of MatriXmethode.
Je kunt een afspraak maken door me een berichtje te sturen via deze pagina, hier rechts.

Tot ziens op de mat!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten