MAAK JE KLAAR VOOR DE TOEKOMST: KRACHTIG - GEZOND - GERUST

Over Dharmahart

Dharmahart begeleidt in de kleine en de grote stappen naar gezondheid. Via workshops, (gratis) evenementen, kookavonden, wekelijkse yogalessen (voor beginners en gevorderden), Yoga Training, Masterclasses Asana en de Ademschool. Dharmahart Yoga werkt samen met YogaMetBart (www.yogametbart.be)

Dharmahart: Niet denken maar voelen.

Dharmahart Yoga is de naam die ik mijn eerste yogastudio gaf. 
Dharmahart staat voor het durven omarmen van de dingen die goed voor je zijn en het DURVEN loslaten van de dingen die je schaden. Ik zeg met opzet DURVEN omdat het lef kost om van je vaste patroon af te stappen, gewoon omdat je voelt dat dat nodig is. Vaak weet je zelfs niet eens precies waarom. Maar wanneer je telkens dezelfde (vervelende) resultaten in je leven krijgt, weet je dat er IETS moet veranderen. 

Yoga biedt een systeem dat lichaam en geest aan het werk zet om de veranderingen te maken die nodig zijn voor jou. Yoga spreekt zowel de intelligentie als de intuïtie aan en brengt beide in connectie met je gevoel. 
(Durf te) Ontdekken, (durf te) Voelen, Weten, Doen. Simpel.

Waar je ook begint, het zal je altijd ergens anders brengen, nooit terug naar de plek waar je vandaan komt. Dat heet groeien. Het mooiste groeien gebeurt wanneer je je eigen weg volgt.


Over thuiskomen en jezelf vinden


Ik ben zelf om bijna dezelfde redenen begonnen, 16 jaar geleden, en inmiddels geef ik ongeveer 10 jaar les. Ik dacht toen dat Yoga iets was voor oude mensen. Te saai voor een sportgek die vooral in wedstrijd was met zichzelf. Te zweverig voor iemand die toch meer behoefte had aan praktische adviezen. Te moeilijk, omdat je ook nog veel stil moest zitten, dacht ik...
In dat laatste had ik overigens wel gelijk: ik vond het ongelofelijk moeilijk om stil te zitten. Geen half uur, dat déden we helemaal niet. 
Ik vond het gewoon al moeilijk om stil te blijven liggen of zitten tussen de oefeningen door. 10 tellen, wat een hel! Voor mij kon het allemaal niet snel genoeg gaan. Als ik de volgende dag maar spierpijn had. Ik moest het voelen branden....Dan had ik tenminste het gevoel dat ik iets gedaan had!

Ik ben een lange weg gegaan sinds die dag. Ik overdrijf zelfs niet eens als ik zeg dat ik de lessen de eerste maand vre-se-lijk vond. Wat er daarna gebeurde was een onverwachte weg van ontdekken. En ja, een tijd die zich kenmerkte door iets dat in zweverige termen 'het vinden van jezelf' wordt genoemd. Het ontdekken van die kernachtige zelf was een soort thuiskomen. 
Het heeft mijn grootste angsten doen verdwijnen en me klaar gemaakt voor de toekomst.


Beschrijf dat gevoel van thuiskomen eens voor jezelf en je merkt dat dat een gevoel van gerustheid geeft. En wie wil dat nou niet? Gerustheid in de dingen die je doet, de dingen die je voelt en volgt. Gerustheid in de toekomst, in het heden, in het verleden ook.

Sinds deze ervaring is Yoga alleen maar belangrijker geworden in mijn leven.

Als je de weg van Yoga volgt leer je hoe je je leven kunt leiden op zo'n manier dat je niet steeds uit evenwicht raakt door dagelijkse stress en zorgen. Een leven waarin je beseft dat zorgen alleen maar ontworpen zijn om je geest op een negatieve manier bezig te houden. Je beseft de veranderlijkheid en de relativiteit van de wereld om je heen, van je eigen gedachten. Je beseft dat de realiteit jouw realiteit is. Je krijgt meer controle over je gedachten en leert je verlangens vorm te geven. In de jaren 80 heette dat 'De maakbaarheid van het leven'. Maar dat was vooral gericht op het succesvol zijn in de maatschappij, financieel en wat status betreft. Met Yoga leer je je verlangens kennen en welke verlangens écht van jou zijn en welke bepaald worden door wie je wil zijn. 

Yoga is het proces van loslaten van wie je wil zijn 
en worden wie je al bent.  

Je leert jouw natuurlijke weg kennen, want daar kun je niet omheen. Als je niet omarmt wie je bent kom je jezelf telkens tegen, in alle facetten van het leven. Jezelf tegenkomen en iets anders willen dan wat volgens de wetten van de natuur het beste voor je is, veroorzaakt stress. Willen dat de dingen anders zijn maar het gevoel hebben er niets aan te kunnen veranderen veroorzaakt lijden.
Yoga is gericht op het verdwijnen van alle lijden. Dat klinkt heel zwaar, maar lijden is inherent aan het leven. Alles heeft zijn keerzijde en we worden soms gek van het feit dat niets hetzelfde blijft. Toch zeker als we dingen willen behouden zoals ze zijn. 
Als je geen geld hebt denk je dat geld je gelukkig maakt. Heb je veel geld, ben je ongelukkig of angstig om het kwijt te raken. Een simpel voorbeeld, er zijn er natuurlijk veel meer: Als je je lief, je huis, je kinderen en je baan bent kwijtgeraakt...hoe ga je daarmee om? Heb je wel eens iemand ontmoet die dat allemaal meemaakte en toch zo'n fijne, rustige uitstraling had dat je bijna zou willen ruilen?
Zou je dat ook willen voelen? Dat kan namelijk. Het is voor iedereen weggelegd. Niet alleen als je in een klooster woont of bijna verlicht bent. Het kan ook terwijl jij je hoofd boven water houdt met een baan, het zorgen voor je kinderen, het verzorgen van een ziek familielid enz..  
Dat kun je niet meteen, dat moet je leren. En het mooiste is, je kunt het ook niet bedenken...je hoeft er geen slimmerik voor te zijn. Sterker nog, slimme mensen hebben soms juist méér moeite om uit hun hoofd te komen en in hun hart. Hun weg naar geluk is daarom vaak moeilijker.


Gewoon beginnen...en de motivatie vinden die niemand je meer afpakt!

Maar het beste is om al die dingen te vergeten, en gewoon te beginnen. Met welke intentie dan ook. Al is het simpelweg om gewicht te verliezen en fitter te worden. Met Yoga leer je waarom dat zo is op een dieper niveau en wat je dán meemaakt is een motivatie die niemand je meer kan afpakken. Je kúnt en wil eenvoudigweg niets anders meer. En elke dag verbeter jij je leven, stapje voor stapje. 

Als je de kwaliteit van jouw leven verbetert kun je pas stralen. En als jij straalt zijn mensen graag in je buurt. Je inspireert mensen. Je bent van betekenis, voor jezelf en anderen.
Dat is waar het in het leven toch om draait.

Dharma~Hart wil yoga gemakkelijk en begrijpelijk maken. Vreugde en geluk verspreiden in het leven van andere mensen, op alle mogelijke manieren. Want Yoga stopt niet bij het doen van oefeningen op een mat.  Yoga neem je mee, het dagelijks leven in. Alleen dan is het zo dat je dingen zult zien veranderen. Talk the talk, Walk the walk. En je zult zien dat je mensen aantrekt die je nodig hebt om je leven mooier, fijner en gezonder te maken.


Iedereen een beetje gelukkiger!
Dat is mijn missie.

In al mijn activiteiten is dezelfde aanpak van de dingen merkbaar. 

En natuurlijk in het dagelijks leven, waarin gezorgd wordt voor een huis waar elke bewoner zichzelf mag vinden en recht heeft op liefdevolle aandacht. Een huis waar getracht wordt bewust om te gaan met voeding. Geloof me, dat is niet altijd gemakkelijk met kinderen die boterhammen met choco willen voor het ontbijt! 


Namaste,

Esther Verwoord
Yogadocent en moeder van Nui, Ana en Jonah FinnBio – 

Omdat veel mensen ernaar vragen wil ik graag in vogelvlucht een overzicht geven van mijn geschiedenis als het gaat om ervaring in yoga en lesgeven.

20 jaar geleden mijn eerste lessen gevolgd in Australië waar ik destijds woonde en werkte. Shirley Lloyds van Port Douglas Yoga was mijn eerste echte yogadocente. Hatha Yoga Flow. ViniYoga. Ik heb bij haar een aantal jaren gestudeerd en na 3 jaar deed ik dagelijks een aantal uren mijn oefeningen en ben ik begonnen aan de opleiding tot yogadocent (IYTA). 

Eenmaal terug in Nederland gaf ik les in verschillende centra en op lokatie en weer een aantal jaren later heb ik mijn eigen studio DharmaHart Yoga in West Brabant (Heerle) geopend. 

Ik studeerde een aantal jaren bij Pascal Poëll (Iyengar Yogacentre Breda) en volgde de workshops van verschillende rechtstreekse leerlingen van de grote meester Iyengar. 
Ik volgde de opleiding tot yogadocent  bij Flor Stickens (Vini Yoga, in de lijn van de grote meester Krisnamacharya). En workshops en opleidingen van o.a. Adi Amar, Neesha Zollinger, Max Strom, Manju Jois, Hillary Brown (Yoga Moves, Utrecht), Simon Park, Peter Sterios (Workshop en Yoga Summercamp, San Luis Obispo), en meest recentelijk, Stig Severinsen (Breatheology).

Mijn stijl van lesgeven is beïnvloed door al deze docenten en hun lessen.

Shirley Lloyds leerde me dat geduld echt een schone zaak is. Dat makkelijke of moeilijke oefeningen alleen maar in je hoofd bestaan. Dat je nooit arrogant of haastig te werk mag gaan omdat er altijd een les voor jou te vinden is, in de kleinste beweging of verandering.
Ze heeft me ook geleerd dat een kleine opmerking je een week lang aan het denken kan zetten en uiteindelijk zelfs voor grote verschuivingen in je leven
kan zorgen.

De Viniyoga leerde me het belang van een goede adem. De manier van oefenen gebeurt op een vloeiende wijze en gaat steeds uit van het zoeken naar de deugd in de oefening. ViniYoga bevordert het zelf-oefenen van de student. Dat is van de grootste waarde, jij bent namelijk jouw eigen 'inner teacher'.

Iyengar Yoga heeft me geleerd hoe belangrijk het is om op de juiste manier te oefenen. Je beperking kennen maar er geen identiteit van maken. Er is altijd ruimte voor verbetering. 'Allignment' in de houdingen is zeer belangrijk en zet het lichaam en de geest in lijn met de natuur. Streven naar verbetering van de kwaliteit van je leven door te werken met het lichaam. Maar ook aanpassen waar het lichaam er soms om vraagt. Of wel door hulpmiddelen, ofwel door een houding aan te passen.

Als laatste heeft Peter Sterios me enorm geïnspireerd als docent én als mens. De openheid waarmee hij spreekt over zijn yoga-ervaringen als student én als docent heeft mijn eerdere terughoudendheid om les te geven compleet laten verdwijnen.
Ik geef les over de dingen die ik beleefd heb, en nooit uit de boeken alleen. Dat is wat ik te geven heb. De les is ook nooit gedaan, hij duurt voort tot mijn laatste adem uitgeblazen is.

Ik vind het een eer en vaak ook ontroerend om als docent aanwezig te mogen zijn wanneer bij een beoefenaar de vonk overslaat. Dat gebeurt wanneer mensen een echte connectie met zichzelf maken. Als mensen dát voelen, dan gaan ze stralen. Je voelt je openen, naar jezelf toe en naar de wereld. Pas dán kun je ook die echte connectie maken met de wereld om je heen. Stapje voor stapje. Vrij van angst, vrij van opgelegde denkbeelden, helemaal jezelf en steeds bewuster in de wereld bewegend. Dat is een prachtig gevoel. Daar word je echt happy van.

Een yogales kan er misschien uitzien als een gewone serie lichamelijke oefeningen maar door de aandacht, de ademhaling en de concentratie wordt er zoveel meer bereikt dan enkel kracht en lenigheid. Ook de geest wordt flexibel en rustig. Je kunt fysiek en geestelijk veel meer aan en wanneer je regelmatig oefent doet het deugd om in je eigen lichaam te zijn en het te voelen van binnenuit! 
Alle facetten van de yogaleer worden tijdens de lessen steeds op een praktisch toepasbare manier overgebracht.

Kijk voor de wekelijkse lessen op deze pagina

Als je op zoek bent naar individuele persoonlijke begeleiding dan vind je daarover meer op de pagina Yoga Training.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten