Met je hoofd, je hart en je lijf terug op één lijn laat je je ziel vanzelf weer terug zingen…

Welke yoga?


De verschillende yogastijlen.


Alle soorten yoga (m.u.v. misschien de Power yoga) richten zich op alle zintuigen, alle organen en klieren, op het bloedvatensysteem, de ademhaling, de spieren, zenuwen en botten, op het hele lichaam; maar ook op het denken, de concentratie en de geestelijke en emotionele bewustwording. Al deze vormen hebben in meer of mindere mate als doel deze te leren beheersen door het te ontwikkelen, tot rust en onder controle te brengen. Hierdoor krijgt de beoefenaar inzichten in zichzelf.
De wekelijkse lessen voor gevorderden, op maandag, woensdag en donderdag, worden gegeven door Esther. Op woensdagavond geeft Bart eens in de 4 weken een speciale les. Hieraan kunnen zowel instappers als gevorderden deelnemen en deze zijn per les te volgen. Deze lessen hebben een speciaal karakter en zijn bedoeld om yoga te gebruiken in het dagelijks leven.Vini Yoga - Dynamisch en Statisch, Bewegen op het  ritme van jouw adem.

In Vini Yoga staan de mogelijkheden (en beperkingen) van de beoefenaar centraal. In Vini yoga oefen je op het ritme van jouw adem. Je leer op een veilige manier een houding voor te bereiden en uit te voeren. Ook leer je bewegingen aan die evt. opgebouwde spanningen in het lichaam opheffen. Er wordt veel nadruk gelegd op de ontspanning in de inspanning en de manier waarop je dat doet in de oefening.  Vini Yoga is van oorsprong een 1 op 1 aangelegenheid. In de Yoga Training wordt dat het best gerespecteerd, wanneer je samen met de lesgever werkt aan specifieke klachten en wensen.
In onze lessen gebruiken we deze manier van werken. Ook door individueel te werken respecteren we de beoefenaar als uitgangspunt voor de oefeningen. De oefeningen staan in dienst van de mens en zijn bedoeld om de mens geestelijk en lichamelijk gezonder te maken.


Hatha Yoga - Statisch, Ademen in de houdingen

De hatha Yoga is de moeder van de yoga zoals we dat in het westen kennen. In Hatha yoga blijf je vaak langer in de houdingen. In de houdingen werk je met de adem. Hatha Yoga wordt ook wel gezien als de yoga waar de meeste discipline voor nodig is. Sommige mensen vinden het moeilijk om lang in houdingen te blijven en de ontspanning in de inspanning te vinden. 
In onze lessen gebruiken we soms deze manier van werken op specifieke momenten in de les. 


Iyengar Yoga - Statisch, Asanas & Precisie

Iyengar is genoemd naar de bedenker B.K.S. Iyengar. Iyengar yoga wordt voor de grap ook wel eens sado-yoga genoemd. Dat is vanwege het aantal hulpmiddelen die gebruikt worden. Er wordt met bolsters, blokken, bankjes, stoelen, riemen en touwen geoefend, om het lichaam in de maximale expressie te brengen. Aan het eind van een Iyengar yogales heb je het gevoel dat je een paar centimeters gegroeid bent. 
Tijdens het verblijven in de houdingen worden zeer specifieke aanwijzingen gegeven die het lichaam als het ware in de houding laten groeien. Hierbij wordt heel precies gelet op de belijning van het lichaam, het alignment-principe. Je haalt het maximale uit je lichaam.
In onze lessen gebruiken we deze manier van werken vooral in de wekelijkse lessen voor gevorderden. We letten op de precieze plaatsing van het gehele lichaam om het lichaam weer in lijn met zijn natuurlijke vorm te brengen en zo maximale deugd in de oefening te vinden. We gebruiken soms ook hulpmiddelen om aan te passen, maar het uitgangspunt blijft altijd de mens zelf, nooit de houding.

Ashtanga - Dynamisch, Vaste serie oefeningen.

Ashtanga is een stijl die uitgaat van een vaste serie oefeningen die lijken op de Zonnegroet (Surya Namaskar).
Wanneer je Serie 1 beheerst mag je naar de volgende Serie (2). Er zijn in totaal 3 Series.
De oefeningen zijn sterk en worden dynamisch uitgevoerd met krachtige adem. Er zijn weinig rustmomenten. Het principe van de houdingen wordt meestal niet uitvoerig uitgelegd. Men leert voornamelijk door goed naar de lesgever te kijken en het na te doen. Om deze reden is het niet de meest ideale stijl om mee te starten.
Behalve dat je veel houdingen zult herkennen is dit de stijl die in karakter het meest verschilt van dat van onze wekelijkse lessen.


Anusara Yoga - Dynamisch, Vinyasa Flow

Anusara is een jonge stijl die uit Amerika komt en zijn oorsprong vindt in Iyengar Yoga. Het grootste verschil is echter dat zij dynamisch van aard is. Naast Alignment zijn ook Intentie en Attitude belangrijke principes in Anusara.
In onze lessen gebruiken we deze principes ook om beter te zien en dieper te voelen.


Yin Yoga - Statisch, herstellend

Dit is veel eerder een aspect aan een goede yogales dan een stijl op zich, maar je ziet het steeds vaker als stijl terugkomen. Yin benadrukt het loslaten van spierspanning door gebruik te maken van de adem en de zwaartekracht. Na jaren van focus op vooral de mannelijke elementen van yoga (Yang) is het Yin-aspect nu meer en meer in trek. Loslaten als de vorm van het niet langer meer willen forceren maar beheerst overgeven aan datgene wat is.
Onze lessen zijn een perfecte balans van Yin en Yang. Het evenwicht vinden tussen actie en overgave is een thema dat in al onze lessen terugkomt. De YinYoga les is een goed moment om te beginnen met yoga. Zo raak je op een veilige manier thuis in de grondbeginselen van de yoga. Na verloop van tijd kun je deze oefeningen zelf overal toepassen. Goed als je meer ontspanning in je leven wil aanbrengen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten