top of page

Het nut van angst.

Bijgewerkt op: 11 feb. 2022

Angst zal er altijd zijn in je leven.

Alleen jij beslist in welke mate.

Want in elke beslissing die je maakt kun je kiezen: doe ik het angst of doe ik het uit liefde?

Hoe weet je welke het is?

Foto: unknown

Zorgen maken vinden we over het algemeen heel gemakkelijk. We kunnen het niet laten eigenlijk. Zorgen gaan vooral over de toekomst. En de prognose wordt gebaseerd op (gelijkaardige) ervaringen uit het verleden. Het is zo verleidelijk dat we er meestal niet mee kunnen stoppen. Maar, wat in ons hoofd zit is niet wat er is. Alles wat er is, ligt recht voor je: de keuze tussen angst of liefde.


"Maar Esther, dat kan ik niet"

"Het lukt me toch nooit"

"Het is te moeilijk."

Kiezen voor angst is een manier om eronder uit te komen. Een uitvlucht.

En omdat iedereen het doet, lijkt het het beste om te doen. Al het andere is irrationeel, onnadenkend, dom.

"Ik kan wel dromen najagen maar er moet toch brood op de plank komen. Ik heb kinderen, een huis, een job, dat kan ik toch niet allemaal laten vallen?"

Klinkt heel aannemelijk, maar zijn we niet een beetje aan het overdrijven?

Wat we écht willen? Dat kan helemaal niet. Naar de maan vliegen, filmster zijn, rijk, die mooie relatie of juist vertrekken, kinderen. Maar al die zaken zullen je hart niet vervullen. Ze hebben niets met je diepste verlangens te maken.


Weet jij waarom je hier bent?

Weet. je wat jij de wereld te bieden hebt?

Wat heb je nodig om dat te gaan doen?

Maak je keuzes op basis van deze vragen en laat los in welke vorm het volgens jou moet komen en dan gebeuren er wonderlijke dingen. Kleine dingen eerst; je begint ook in het klein. Maar dan...


TIP1

Vertraaaaaaag!

Als je denkt dat je al vertraagt, vertraag dan nog maar een beetje meer. En nóg een beetje.

Je begint met een seconde, daarna 10, daarna 30 en voor je het weet ben je daar: op de plek waar je kunt voelen wat de juiste keuze is.

Je kunt niet voelen wat je volgende stap moet zijn als je niet even stil gaat staan en de lucht opsnuift, letterlijk zelfs. Als je altijd bezig bent en je zorgen maakt is de kans dat je een keuze uit schrik maakt veel groter.


Volgende keer nog een tip!

Om er alvast over na te denken: stel dat je geen zorgen meer zou hebben: wat zou je dan willen creëren? Ik hoor het heel graag van je :)


Liefs,
Esther werkt vanuit haar eigen ervaring met complex jeugd trauma. Eeuwige student, gepassioneerd lesgever en therapeut, steeds op zoek naar nieuwe manieren om zoveel mogelijk mensen op een zo aangenaam mogelijke manier te informeren over hoe je je emoties de baas kunt zijn, over dat stemmetje in je hoofd en dat ene wat je hart vervult. Esther is de bedenker van Dharmahart Café, een maandelijkse interactieve workshop via Zoom, waar zij haar persoonlijke ervaringen én kennis deelt vanuit haar eigen keuken. Nieuwe inzichten ontstaan wanneer je ontspannen bent. Schrijf je hieronder in voor het volgende Dharmahart Café!Oh ja, ben je bang dat je op een podium komt als je binnen bent? Wees gerust: je hoeft in het Dharmahart Café helemaal niets en je kan anoniem meedoen! Of je kijkt rustig van op een afstand, in je eigen space en met je eigen kopje thee of koffie binnen handbereik. Helemaal oké.Wil je meteen aan de slag en dit beter leren begrijpen? De verbanden zien tussen de krachten die jouw leven creëren zoals het nu is? Niet meer in het verleden blijven hangen? Herkennen wat jou nu tegenhoudt? Doe dan met me mee en schrijf je in voor de cursus: Lanceer jezelf In 8 weken leer je de basisprincipes die verantwoordelijk zijn voor de shift die je gaat maken. Of vraag je gratis adviesgesprek aan als je niet weet waar je moet beginnen, maar wel voelt dat het nu tijd is. Helemaal vrijblijvend, en ik garandeer je nieuwe inzichten over jezelf.Als eerste elke nieuwe blog van Esther in je mailbox? Schrijf je hieronder in!  ⤵️

bottom of page