top of page

Hoe kom je van je verslavingen af?

Bijgewerkt op: 1 dec. 2021


Interview met een jonge vrouw. Blond, slank, onzekere blauwe ogen. Roemeense schone. Ze zit op een fitness apparaat. Ze ziet er rijk uit.

De juiste kleding, make up, sieraden.

Ze spreekt over haar man, eigenaar van het fitness centrum. "Hij houdt van mooie dingen, uiterlijk is heel erg belangrijk voor hem, dus...", zegt ze en ze slaat haar ogen even neer. Zo te zien doet ze haar uiterste best om aan die verwachting te voldoen. We ontmoeten ook haar man, hij ziet er 10 jaar jonger uit dan zijn leeftijd en zelfs vele jaren jonger dan zijn pasfoto van 10 jaar geleden. Zijn lippen, jukbeenderen, onderkin, buik: allemaal 'gedaan'. "Ik hou niet van oud worden." Ze klinken hun champagne glazen.

Living the good life...


Het duurt nooit lang of de alcohol verschijnt, wanneer je de gewoontes van succesvolle mensen die het gemaakt hebben volgt. Vroeger dacht ik dat zij slimmer waren dan ik. Later was ik al minder jaloers maar het triggerde nog steeds iets in mij. Nu zie ik de leegte, de verslagenheid, de afhankelijkheid en vooral de voorwaardelijkheid van zo'n bestaan. Je doel bereiken en feest vieren is niets mis mee. Een glas alcohol ook niet. Maar wanneer doelen zich in het rijk van het aardse genot bevinden, zal het gevoel van geluk dat daaruit voortvloeit nooit lang duren. Hol geluk. Buitenkant. Vorm.

En toch blijft het me intrigeren.


Is het de kick van het gelijk hebben, wanneer je je prachtige huis, tuin, vrouw en boot kunt laten zien aan de wereld? Je hebt zogezegd gewonnen. Je bent een speler en staat niet langs de zijlijn. Ik vermoed dat als je deze mensen een paar vragen zou kunnen stellen, in het midden van de nacht wanneer ze wakker liggen: Ben je content? Is het genoeg zo? Ben je er nu?, ze allemaal "nee" zouden zeggen. Meer, meer, meer is nodig om het eerste geluk te herhalen. Elk overwinningsroes is helaas aan inflatie onderhevig en je hebt er steeds meer van nodig om het opnieuw te beleven. Je gaat steeds verder om het te bereiken. Het heeft controle over je.

Als we kijken naar de definitie voor verslaving van dr. Gabor Maté dan weten we dat alle soorten verslavingen terug te leiden zijn naar emotionele pijn of traumatische gebeurtenissen uit onze kindertijd. Dr. Maté gebruikt 3 criteria in zijn definitie van verslaving. Ten eerste, het intens verlangen (snakken) naar het verslavende stofje of gedrag. Ten tweede, vanuit dit verlangen op zoek blijven gaan naar het plezier of tijdelijke verlichting van een bepaald soort pijn; ten derde het onvermogen om het op te geven.

Verslaving is een poging om een probleem op te lossen, stelt hij. Het is een symptoom van een veel dieper gevoel van pijn, onrust of onbehagen en in de meeste gevallen van onverwerkt (en vaak onbewust/red.) trauma. Wanneer slechte dingen gebeurden, of wanneer goede dingen hadden moeten gebeuren maar niet gebeurden (verwaarlozing bij kinderen) kan dat leiden tot verslaving.

Je kunt verslaafd zijn aan alles. Aan chocola, koffie, drank, pillen, eten, zo weinig mogelijk eten, bewegen, sex, je partner, je kinderen, een gepoetst huis, geld, likes, spullen, pijn, kennis, status, negatieve gedachten, aandacht...

De kortste definitie van verslaving komt van dezelfde Gabor Maté:

Alles wat je niet kunt stoppen, of zonder welke je niet gelukkig kunt zijn is een verslaving.


We hebben dus eigenlijk allemaal een verslaving. Sommige een beetje destructiever dan andere.

De belangrijkste vraag is niet 'Hoe kom ik van die verslaving af?' maar 'Waaróm is ze er?'​

Om te helen van verslaving moeten we kijken naar wat deze verslaving voor je oplost. Beseffen dat het overwinningsgevoel slechts tijdelijk is, en dat er steeds meer voor nodig is om hetzelfde niveau te bereiken is een eerste stap op weg naar innerlijke vrijheid voor jezelf.


Echt vrij zijn is het allergrootste verlangen van ieder mens. In vrijheid kunnen kiezen en niet meer bang zijn om te verliezen, omdat verliezen niet bestaat maar slechts een gevolg is van een andere keuze, die jij in alle vrijheid kunt maken. Ervoor kiezen om bij iemand te zijn, omdat je dat graag wil. Niet uit angst om die persoon te verliezen. En draai het eens om: dat die ander er in alle vrijheid voor kiest om bij jou te zijn. Is dat niet het grootste geluk?


Vrijheid is een diep verlangen in ieder mens.

Dit onderwerp is veel dieper gelaagd dan je misschien denkt. Maar voor nu kun je jezelf al eens de volgende vragen stellen: Ervaar jij vrijheid in je leven? Heeft je partner vrijheid? Je kinderen?

Of maken jullie afspraken? Beloftes? Zijn er voorwaarden?


Nog een paar vragen: kun jij gelukkig zijn als je partner niet meer bij jou wil zijn? Of als je kinderen of familie naar Australië emigreren?


Welke kleine of grote verslavingen heb jij? Daag jezelf eens uit om het voor 1 dag uit je leven te bannen. Wat levert het je op? Beschrijf je proces in detail in een speciaal boekje. Ik hoor het graag van je.

Succes!

Liefs,Esther werkt vanuit haar eigen ervaring met complex jeugd trauma. Ze is eeuwige student, vol passie voor het onderwerp en steeds op zoek naar nieuwe manieren om zoveel mogelijk mensen te informeren over De verborgen gezichten van trauma en hoe je terug kan leren genieten van het leven erna.

Ze is oprichter van de Dharmahart Trauma Mastery Club op Facebook, een plek waar je gratis informatie vindt over hoe je door je trauma's heen groeit.

Commenti


Als eerste elke nieuwe blog van Esther in je mailbox? Schrijf je hieronder in!  ⤵️

bottom of page