top of page

Voorbij je eigen denken denken, kan dat?

Bijgewerkt op: 10 feb. 2022

Wist je dat jouw perceptie het leven zoals jij dat nu beleeft in stand houdt? Op een eenvoudiger manier gezegd: Ben je oké met je huidige leven? Super! Ga vooral zo door! Ben je niet oké? Dan moet je zo snel mogelijk iets aan je perceptie veranderen!

Jouw perceptie is ontstaan uit al jouw levenservaringen, bewuste en onbewuste. Voor elke ervaring wordt een pad aangemaakt in je brein. Je hebt kleine en grote paden, en ze vertakken zich steeds als er een nieuwe soortgelijke ervaring bijkomt. En al die paden, die gaan met elkaar verbindingen aan. Jouw perceptie is jouw persoonlijke kijk op jezelf en de wereld om je heen. Ze is afhankelijk van omstandigheden en mensen en is dus nogal veranderlijk. Er zijn al heel wat mensen en situaties gepasseerd tegen de tijd dat je volwassen bent. Jouw perceptie is dan ook een heel complex web van paden, paadjes en vertakkingen.

Jouw perceptie is jouw persoonlijke realiteit. Maar,Perceptie ≠ dé realiteit.
Wil je iets veranderen aan je persoonlijke realiteit, dan moet je dus iets veranderen aan je perceptie...

En dat kan een hele klus zijn, dus je kunt er maar beter zo snel mogelijk mee beginnen. Het online Dharmahart Café* opende dit jaar voor het eerst zijn deuren met dit onderwerp en het was er gezellig druk. Het ging dus over perceptie en hoe we onze mening voortdurend aanpassen aan de omstandigheden en wat we waarnemen. Maar ook over hoe het ons leven bepaalt. Onze perceptie is een fijnmazig web in ons brein en bepaalt wat en hoe we denken en voelen.

We kunnen niet naast onze eigen perceptie denken en daarom is het moeilijk om er verandering in aan te brengen.

Het heeft me geïnspireerd om een stukje te schrijven. Lees hier: Je kind aan het stuur? Na afloop van zo'n avond krijg ik altijd een paar spontane reacties: "Ik zou het in m'n broek doen om mezelf zo op het podium te zetten. Je doet dat heel goed." "Ik heb weer veel over mezelf geleerd, maar wat heeft perceptie met mijn trauma te maken?" "Ik wil van mijn trauma af, niet van mijn perceptie." Om voorbij je trauma's te komen moet je je eerst bewust zijn van het verschil tussen perceptie en de werkelijkheid. Niet meer geloven in dat stemmetje in je hoofd, is een goed begin. Anders blijft dat stemmetje steeds opnieuw jouw huidige werkelijkheid creëren,

gewoon omdat het niet verder kan kijken dan zijn neus lang is.

Je perceptie verbreden. Dat is wat ik probeer te doen met alles wat ik doe: Dharmahart Café en de Facebook community, maar ook in de cursussen die ik geef. Ik ben mij steeds bewust van wat ik zelf bijdraag, ook als het over perceptie gaat. Het gaat er niet om dat je het met me eens bent. Het gaat erom om je een completer beeld over een thema te geven, en over jezelf in verband met dat thema. Dat levert een bredere zelfkennis op.


Want,

Wie ben je eigenlijk?

Hoe kunnen we ons zo druk maken over meningen van andere mensen als we niet eens weten wie we zelf zijn? We nemen de pijn van anderen over omdat we niet weten wie we zelf zijn en waar we toe in staat zijn. Jouw emoties worden mijn emoties en we worden wat we voelen. Als ik me zo voel, dan is er iets mis met mij.

Elke dag is de perfecte dag om er verandering in te brengen!

Het heeft jou hier gebracht en dat is geen toeval.


Liefs,
Esther werkt vanuit haar eigen ervaring met complex jeugd trauma. Eeuwige student, gepassioneerd lesgever en therapeut, steeds op zoek naar nieuwe manieren om zoveel mogelijk mensen op een zo aangenaam mogelijke manier te informeren over hoe je je emoties de baas kunt zijn, over dat stemmetje in je hoofd en dat ene wat je hart vervult. Esther is de bedenker van Dharmahart Café, een maandelijkse interactieve workshop via Zoom, waar zij haar persoonlijke ervaringen én kennis deelt vanuit haar eigen keuken. Nieuwe inzichten ontstaan wanneer je ontspannen bent. Schrijf je hieronder in voor het volgende Dharmahart Café!Oh ja, ben je bang dat je op een podium komt als je binnen bent? Wees gerust: je hoeft in het Dharmahart Café helemaal niets en je kan anoniem meedoen! Of je kijkt rustig van op een afstand, in je eigen space en met je eigen kopje thee of koffie binnen handbereik. Helemaal oké.Wil je meteen aan de slag en dit beter leren begrijpen? De verbanden zien tussen de krachten die jouw leven creëren zoals het nu is? Niet meer in het verleden blijven hangen? Herkennen wat jou nu tegenhoudt? Doe dan met me mee en schrijf je in voor de cursus: Lanceer jezelf In 8 weken leer je de basisprincipes die verantwoordelijk zijn voor de shift die je gaat maken. Of vraag je gratis adviesgesprek aan als je niet weet waar je moet beginnen, maar wel voelt dat het nu tijd is. Helemaal vrijblijvend, en ik garandeer je nieuwe inzichten over jezelf.
Comments


Als eerste elke nieuwe blog van Esther in je mailbox? Schrijf je hieronder in!  ⤵️

bottom of page