top of page

Waaróm wil je leren mediteren?

Veel mensen zeggen tegen me: "Ik zou zo graag willen leren mediteren".  Vaak volgt er dan een gesprek over hoe dat moet en hoeveel tijd het minimaal kost. Het is ook niet zo maar een cursusje van 9 weken. Als je ervoor kiest is het net alsof je iets besluit voor de rest van je leven. Al snel komt iemand er dan achter dat er gewoon nog een gebrek aan tijd is. "Dat kan ik later nog doen, voor als ik het minder druk heb." Of een gebrek aan kennis. "Waar moet ik beginnen?"  Maar, de volgende vraag is nog veel belangrijker: Waaróm zou je willen leren mediteren? 


Het antwoord kan ik je niet geven. Maar het is een wezenlijke vraag voordat je start met meditatie. Dat meditatie helpt om je rustiger te maken is bewezen. Maar het kan je soms ook juist ónrustig maken. Heeft 'proeven' aan meditatie wel zin? Met andere woorden:

Wanneer de initiatie-les je een onprettig gevoel oplevert, verwerp je dan meteen het idee om te mediteren? 


Wat brengt jou ertoe om te willen leren mediteren?


Het is wetenschappelijk bewezen dat regelmatig mediteren je hersenpatronen (en dus ook de patronen waarlangs je gedachten wandelen) verandert. Het is ook aangetoond dat bepaalde delen van de hersenen in meditatie komen tot rust komen en leiden tot een beter slaappatroon. De delen van de hersenen die zorgen voor creativiteit, overzicht, ontspanning en helderheid, worden juist wakker gemaakt. 





"...Bosbessen of citroen, bosbessen of citroen?..."



Als je kijkt naar de rimpels in je gezicht, en met name die in je voorhoofd, dan kun je je voorstellen dat die daar niet in één nacht zijn gekomen. Die rimpel staat voor een leven lang (minus je vroege kinderjaren) zorgen maken en nadenken. Meestal in die volgorde.

De grote denkrimpel op je voorhoofd verdwijnt ook niet wanneer je niet nadenkt of wanneer je je goed voelt.

Je zorgen maken en nadenken betekent dat je in het verleden of in de toekomst bezig bent. Het is ongelofelijk moeilijk om niet in het verleden of toekomst te denken. Zelfs als je bij de crème-karretjes staat te bedenken waar je zin in hebt, citroen of toch bosbessen dit keer, dan ben je in de toekomst en het verleden bezig. 


Mediteren is 'in het moment zijn'. In de goede en de slechte momenten.

Dat klinkt heel simpel maar dat is het niet.

Ga eens na hoe vaak jij op een dag werkelijk in het moment bent. 

Als je je slecht voelt probeer je daar met allerlei persoonlijke technieken vanaf te komen.Soms draai je de hele dag om dat gevoel heen. Je probeert er eigenlijk van weg te lopen. 's Avonds wordt dat gevoel vaak minder. Dan is de dag om en word je vanzelf rustiger. Om vervolgens een hele nacht wakker te liggen...



De sleutel van de vrijheid (gelukkig zijn) ligt in het moment. 

En 'in het moment zijn' kun je leren.

Het begint met alles stop te zetten. Even stoppen met denken. 

Stoppen en voelen en kijken waar je bent. 

Niet starten in het verleden, maar vanaf dit moment. Dat is mediteren. 

We vinden dat niet gemakkelijk. Maar we kunnen het leren. 


Maar,begin met je de vraag te stellen waaróm je wil leren mediteren.

De vraag stellen is het begin van een bewuste keuze die je maakt.

Dan hoef je je de volgende keer als je op je kussentje niet meer af te vragen wat je hier nou doet, in die eerste meditatie-les.


Als eerste elke nieuwe blog van Esther in je mailbox? Schrijf je hieronder in!  ⤵️

bottom of page