top of page

Welke taal spreek jij als het over liefde gaat?

Bijgewerkt op: 9 dec. 2022

Foto Kristina Litvak @Unsplash


๐— ๐—ถ๐—ท๐—ป ๐˜ƒ๐—ฎ๐—ฑ๐—ฒ๐—ฟ ๐˜„๐—ฎ๐˜€ ๐—ด๐—ผ๐—ฒ๐—ฑ ๐—ถ๐—ป ๐—ธ๐—ฎ๐—ฑ๐—ผ๐—ผ๐˜๐—ท๐—ฒ๐˜€, als we nog klein waren. Nutteloze maar superleuke dingen die meer vertelden over de manier waarop hij je zag of de bui waarin hij was als hij het besloot te kopen. ๐Ÿ’ Later werd het wat moeilijker voor hem en vroeg hij ons om iets te verzinnen als het mijn moeders verjaardag was. Vaak gaf hij het dan, zonder het in te pakken, aan m'n moeder, met het prijskaartje er nog aan! Of vroeg dan, terwijl ze het nog moest ontvangen, hoeveel hij ons ervoor moest betalen... ๐Ÿ’” ๐—ช๐—ฎ๐˜ ๐—ท๐—ฒ ๐—ด๐—ฒ๐—ฒ๐—ณ๐˜ ๐—ผ๐—ณ ๐—ฑ๐—ผ๐—ฒ๐˜ ๐—ถ๐˜€ ๐—บ๐—ถ๐—ป๐—ฑ๐—ฒ๐—ฟ ๐—ฏ๐—ฒ๐—น๐—ฎ๐—ป๐—ด๐—ฟ๐—ถ๐—ท๐—ธ ๐—ฑ๐—ฎ๐—ป ๐—ต๐—ผ๐—ฒ ๐—ฒ๐—ป ๐—บ๐—ฒ๐˜ ๐˜„๐—ฒ๐—น๐—ธ๐—ฒ ๐—ถ๐—ป๐˜๐—ฒ๐—ป๐˜๐—ถ๐—ฒ.

Ik las vandaag ook dat mensen die bij elkaar blijven terwijl ze eigenlijk al besloten hadden om te gaan scheiden, vaker gelukkig zijn dan mensen die scheiden... (is iets anders dan 'vaak gelukkiger' trouwens). Psychologie net was 't, of zoiets. Ik ben zelf 10 jaar geleden gescheiden en het artikel irriteerde me een beetje, merkte ik. Hoe de wetenschap met cijfertjes aantoont wat wel en wat niet de goede beslissing is. Voor jou, maar vooral voor de kinderen. Opgepast! Rode vlaggetjes van Schuld en Schaamte. Wij vrouwen zijn daar keigoed in! ๐Ÿ‘๐Ÿฝ๐Ÿ‘๐Ÿฝ๐Ÿ‘๐Ÿฝ Wat ik wel begrijp is dat te snel denken aan scheiden niet veel oplost. Naast armoede, eenzaamheid, nog meer polariteit en een hele hoop gedoe over weekenden en vakanties mรฉt en zonder kinderen, neem je alles wat je niet goed hebt afgesloten mee. Al je onuitgesproken teleurstellingen en verwachtingen gaan ongezien mee in een volgende relatie. Scheiden kan ook een kans zijn om jezelf en elkaar juist beter te leren kennen. Dan wordt het in elk geval รฉchter. Afscheids Therapie is even waardevol als therapie om bij elkaar te blijven. Eigenlijk zou het doel niet mogen vaststaan. Soms kan het met een simpel misverstand beginnen. Gever en ontvanger spreken een andere taal. Verwachtingen worden niet ingelost. Over teleurstellingen wordt niet gesproken, want dat doe je niet. "Je bent geen klein kind meer. Komt wel goed." Die interne dynamiek van verdrukking gaat dan een eigen leven leiden. Jaren later voel je '๐“ฑ๐“ฎ๐“ฝ' niet meer tussen jou en je partner.

In ๐‘ป๐’‰๐’† ๐Ÿ“ ๐‘ณ๐’๐’—๐’† ๐‘ณ๐’‚๐’๐’ˆ๐’–๐’‚๐’ˆ๐’†๐’” schrijft Gary Chapman over de Top 5 manieren waarop mensen zich geliefd voelen. Als jouw Top 5 niet matcht met die van je partner, dan kan het zijn dat je een tekort ervaart omdat liefde in een vorm komt, waarin jij het niet kunt ontvangen. En andersom hetzelfde.

Ik geef weinig om cadeautjes. En wil je me een kadootje geven, dan alstublieft geen huishoudelijk apparaat! De keukenmachine die ik ooit kreegโ€ฆik werd iedere keer verdrietig als ik hem gebruikte. Bloemen doen het ook niet voor mij. Ik associeer ze met '๐‘บ๐’„๐’‰๐’‚๐’•, ๐’Š๐’Œ ๐’Ž๐’๐’†๐’• ๐’‹๐’† ๐’Š๐’†๐’•๐’” ๐’—๐’†๐’“๐’•๐’†๐’๐’๐’†๐’...'. Ik was 16 toen mijn vriendje met een boeket van 30 rode rozen voor de deur stond. Hij had een ander meisje gezoend maar wilde mij niet kwijt. Het was een beetje uit proportie ook. Ik herinner me nog het ongemakkelijke gevoel, de mond gesnoerd met een boeket rozen. Een betere en liefdevollere communicatie begint bij zelfkennis. Niet alleen als het om je liefdespartner gaat. Wat is voor jou belangrijk? Denk er eens over na en doe dan dit testje dat ik al googelend tegenkwam: https://5lovelanguages.com/quizzes/love-language


Dit was mijn score trouwens:
Liefs,
Eeuwige student, gepassioneerd lesgever, coach en therapeut, steeds op zoek naar nieuwe manieren om zoveel mogelijk mensen moeiteloos te laten stralen vanuit hun essentie en zonder enige beperking een schitterende toekomst te creรซren. Esther is de bedenker van Het Butterfly Experiment, the magic of creation. Maandelijkse interactieve workshop via Zoom. Een ontspannen startplek voor het leven waar je naar verlangt. Weet je niet waar je moet beginnen? Word lid van de Dharmahart Playground community en kom naar de volgende Butterfly sessie

๐Ÿ”ฅ Meteen aan de slag? Leren hoe je een nieuw leven creรซert? Niet meer in het verleden blijven hangen? Herkennen wat jou nu tegenhoudt? Doe dan met me mee en schrijf je in voor de cursus: Lanceer jezelf. In 4 weken leer je de basisprincipes zodat jij de shift kan gaan maken.

๐Ÿงก Of vraag je gratis adviesgesprek aan als je niet weet waar je moet beginnen, maar wel voelt dat het nu tijd is. Helemaal vrijblijvend, nieuwe inzichten gegarandeerd.


Comentรกrios


Als eerste elke nieuwe blog van Esther in je mailbox? Schrijf je hieronder in!  โคต๏ธ

โ€‹

bottom of page