top of page

Als je naar het licht draait, dan valt de schaduw achter je.

Bijgewerkt op: 9 dec. 2022


“Keep your face always toward the sun and the shadows will fall behind you. Keep your face to the sunshine and you cannot see the shadow." (Vrije vertaling uit een gedicht van Walt Whitman.)


Je kan wel naar het licht kijken, maar zonder rekening te houden met de schaduw is niet slim.

Je talenten cultiveren: ZEER GOED :) Zonder rekening te houden met de keerzijdes: DESASTREUS!


Ik ben ergens goed in. Iets dat heel handig is in mijn vak.

Ik kan bijvoorbeeld heel snel verbanden zien tussen zaken die ogenschijnlijk weinig met elkaar te maken hebben. Ik kan er soms zelfs helemaal van in vervoering raken en er dagen mee bezig zijn om het uit te diepen en de impact ervan te onderzoeken. Wanneer ik bijvoorbeeld de overeenkomst zie tussen de adembeweging, de bewegingen van jouw zenuwstelsel en een bepaalde staat van zijn. Of tussen een bepaald ademritme, depressie en bewustzijn. De moderne psychologie, de leer van de Buddha en de Bijbel. Het verband tussen lichaamshoudingen en hoe iemand het leven beleeft. Dat is handig, want in mijn vak heb je veel aan een nieuwe, onalledaagse manier van kijken.

Het enige dat ik ervoor moet doen is aandachtig zijn, en niet naar een oplossing voor het probleem gaan denken.


Ik heb nog meer goede eigenschappen, die soms mijn talent ondersteunen, en andere keren juist heel hard ondermijnen. Ik noem ze hier even, en ook hun schaduwzijden, want die zijn ook een deel van mij. Misschien herken je jezelf erin?


De perfectionist Het is fantastisch om te streven naar ‘excellence’ maar zelfkritiek, en het gevoel dat je er nooit raakt, liggen op de loer. Perfectie bestaat niet en dat weet je. Het nastreven is dus eigenlijk zinloos. Je kan je ook gaan inhouden in een poging om het te temperen, maar dan hou je jezelf kunstmatig tegen en beknot je jezelf in je eigen kwaliteit.


De helper

Natuurlijk is willen helpen een mooie eigenschap, maar wanneer je de vooruitgang van de ander als maatstaf voor de kwaliteit van jouw hulp gebruikt steven je regelrecht af op een burn-out. Gedachten dat je altijd tekort zult schieten, dat er nooit iets groots door jou ontstaat, of dat jouw impact niet ver genoeg reikt, vormen de basis van jouw innerlijke dialoog. Je kan ook slecht om hulp vragen. Je berooft soms mensen van hun recht om fouten te maken en te leren van een slechte ervaring. (Hand-in-hand met de perfectionist ben je als Bonnie & Clyde, dat liep ook niet goed af!)


De strever

Ambitieus en gedreven, een echte doener. Als je een strever in je team hebt worden deadlines gehaald. Maar, uitputting en chronische ontevredenheid liggen op de loer. Er is altijd meer en beter en hoger en je voelt je nooit écht gewaardeerd. Samen met de perfectionist en de helper vorm je een sterk maar zeer snel ontvlambaar team...


De individualist

Dit is vaak een creatieveling. Je bent emotioneel open en hebt een unieke manier om dat te tonen. Je ziet schoonheid in het ordinaire. Nadeel is dat je soms overweldigd raakt door je eigen gevoeligheid en een neiging hebt om te complex te worden en te snel te diep te gaan. Je voelt je snel alleen.


De onderzoeker

Je zoekt onophoudelijk naar kennis. Je bent misschien een echte polymath, iemand met veel kennis over veel zaken. Een duidelijke kwaliteit van de expert. Je voelt je snel alleen en onbegrepen. Je spendeert zoveel tijd in je studie maar je kunt er niet echt van genieten en het wordt nooit voldoende gewaardeerd.


De loyale

Je bent vertrouwenswaardig en verantwoordelijk. Je bent expert in het scannen van situaties en mensen. Nadeel is dat je altijd AAN staat. Je zoekt veiligheid buiten jezelf, bij anderen, om je eigen demonen te bevechten. Je hebt moeite met kiezen voor jezelf en weet je eigen grenzen niet goed te bewaken. Soms noemen mensen je ‘te veel’. De kans dat je geestelijk uitgeput raakt is groot.


De enthousiaste

Jij bent overal voor te porren. Nieuwe dingen beleven is heel belangrijk voor je. Je gaat heel goed met de onderzoeker. Je voelt je soms wel alleen in de volwassen wereld en maakt vreemde keuzes die niemand begrijpt en die je soms emotioneel uit evenwicht brengen.


De vredesstichter

Harmonie en verbinding zijn voor jou heel belangrijk. Conflict vermijd je het liefst. Kiezen wat je wil. Weten wat je wil. Niet gemakkelijk. Liever leg jij je oor bij wat de ander belangrijk vindt. Je verdwijnt daardoor gemakkelijk in een gezelschap, waardoor je je overgeslagen of niet belangrijk genoeg kunt voelen.


Stuk voor stuk kwaliteiten, maar wanneer je hun schaduwzijden bekijkt en weet dat ze onderling ook nog samenwerken en elkaar versterken, dan snap je dat het leven soms ineens, ondanks je kwaliteiten, heel moeilijk kan worden. Je zegt het een, maar je ziet jezelf iets heel anders doen.


Als je alle kwaliteiten en hun schaduwzijdes bekijkt als delen van jouw persoonlijkheid, dan begrijp je dat je een complex geheel bent van uiterst complexe delen. Door daar beter rekening mee te houden en regelmatig met al je delen te ‘vergaderen’ zul je merken dat je minder gesaboteerd wordt.


Waar herken jij jezelf? Welke kwaliteit?

En ook hun schaduwzijden?

Hoe manifesteren ze zich in jouw leven?

Ik ben benieuwd wat je ontdekt.


Liefs,
Eeuwige student, gepassioneerd lesgever, coach en therapeut, steeds op zoek naar nieuwe manieren om zoveel mogelijk mensen moeiteloos te laten stralen vanuit hun essentie en zonder enige beperking een schitterende toekomst te creëren. Esther is de bedenker van Het Butterfly Experiment, the magic of creation. Maandelijkse interactieve workshop via Zoom. Een ontspannen startplek voor het leven waar je naar verlangt. Weet je niet waar je moet beginnen? Word lid van de Dharmahart Playground community en kom naar de volgende Butterfly sessie


🔥 Meteen aan de slag? Leren hoe je een nieuw leven creëert? Niet meer in het verleden blijven hangen? Herkennen wat jou nu tegenhoudt? Doe dan met me mee en schrijf je in voor de cursus: Lanceer jezelf. In 4 weken leer je de basisprincipes zodat jij de shift kan gaan maken.

🧡 Of vraag je gratis adviesgesprek aan als je niet weet waar je moet beginnen, maar wel voelt dat het nu tijd is. Helemaal vrijblijvend, nieuwe inzichten gegarandeerd.


Meteen aan de slag te gaan? Leren hoe je een nieuw leven creëert? Niet meer in het verleden blijven hangen? Herkennen wat jou nu tegenhoudt? Doe dan met me mee en schrijf je in voor de cursus: Lanceer jezelf. In 8 weken leer je de basisprincipes zodat je de shift kan gaan maken.

Of vraag je gratis adviesgesprek aan als je niet weet waar je moet beginnen, maar wel voelt dat het nu tijd is. Helemaal vrijblijvend, en ik garandeer je nieuwe inzichten over jezelf.

Comments


Als eerste elke nieuwe blog van Esther in je mailbox? Schrijf je hieronder in!  ⤵️

bottom of page