top of page

Een oefening in Zelfliefde

Bijgewerkt op: 26 dec. 2021

Ben jij het ook zo beu?

2021. Een jaar van voortdurend starten en stoppen. Vallen en opstaan. We moesten steeds optimaal flexibel zijn, ons aanpassen. En telkens teleurstellingen verwerken. Zonder compassie, en zelfliefde vervallen we al snel in mokken of zelfs martelaarschap. Een kinderlijke manier om te reageren op wat ons overkomt of aangedaan wordt. Tong-len geeft ons de mogelijkheid om dat in liefde te transformeren. Ook dat kleine kind in ons dat niet krijgt wat het wil en alles doet om het te krijgen.


Photo by Ryan Franco/Unsplash

De Tonglen practice is een meditatie uit de 11e eeuw. Ze bleef heel lang een goed bewaard geheim, omdat veel mensen hem te radicaal en te moeilijk vonden. Tonglen werd enkel beoefend tussen leraar en één leerling. Voor deze meditatie moet je een beetje moedig zijn. En een scheiding kunnen aanbrengen tussen de waarneming en dat wat waarneemt.

Je zou er bang van kunnen worden…

Tong betekent 'sturen', len betekent 'nemen'. De oefening gebeurt in omgekeerde richting.

We nemen en daarna geven we het weg.


Deze practice is om onze arrogantie en zelfingenomenheid te vernietigen en daarmee jezelf én anderen van lijden te verlossen. Een meditatie voor echte wereldverbeteraars.

Deze practice helpt ons het stuk van onszelf te zien dat niet wil afzien. Dat stiekem blij is dat het niet zo hard afziet als een ander. Zeker als het gaat om mensen die je niet zo graag ziet. We schamen ons voor dat gevoel en doen er van alles aan om het te verhullen. We zouden beter die energie gebruiken om ons lijden te bekijken en te verzachten.


Tijdens de meditatie moet je goed begrijpen dat je niemand aan het helen bent.

Je bent eerst en vooral jezelf aan het bevrijden van je (kleine, pityful) zelf.

Het is een practice van zachtheid en mildheid die ons hele Zijn opent voor het overweldigende lijden dat er in de wereld is en de kracht en bereidheid in ons om die energie te transformeren.


Om angst, woede en verdriet niet door te geven moeten we eerst leren omgaan met ons eigen lijden (onze eigen woede, hulpeloosheid, frustratie, twijfels, angst) in plaats van het weg te duwen. Daarvoor moet je met een zekere achterloosheid liefdevol aanwezig zijn zonder iets te verwachten.


Lees hier wat de Tonglen meditatie inhoudt:


1. We beginnen met in te ademen wat we voelen. Angst, onrust, boosheid, afkeer. We erkennen dat het er is.

2. Stel een zeker ritme vast voor de ademhaling. Het moet aangenaam zijn, zonder inspanning.

3. Adem alsof je door alle poriën van de huid ademt.

4. Inademing: zwaarte. Uitademing: lichtheid.

5. Stel je dan voor dat er midden in je borst een zwarte parel zit. Het vertegenwoordigt je kleine zelf, van willen en verlangen, straffen en belonen. Het is het stukje van jou dat bang is dat deze practice alle lijden van de hele wereld opvangt. Het stuk dat bang is dat deze oefening echt werkt.

6. Je ademt in en stelt jezelf voor dat je dikke zwarte rook inademt, door de poriën van de huid. De dikke zwarte rook van de inademing breekt de zwarte parel. Op de uitademing komt de fonkelende diamant tevoorschijn. De diamant als symbool voor jouw ware natuur, die enkel licht en liefde is. Het deel van jou dat altijd zal zijn.


7. Neem nu een geliefd persoon in gedachten. Iemand die het op dit moment moeilijk heeft en herhaal dit proces. De inademing breekt de zwarte parel, de uitademing toont het licht en liefde.


8. Breng dit nu naar je eigen leven toe. Herinner je een tijd waarin je het moeilijk had. Misschien wel nu. Misschien had je honger, was je boos, verdrietig, bang. Herhaal het proces. Je kan alles inademen: ontevredenheid, wanhoop, arrogantie, verveling etc. Denk niet te veel na. Zoek geen redenen om het te doen, of het niet te doen. Doe het gewoon. Blijf zo even zitten.

9. Ga nu met je aandacht naar anderen die het moeilijk hebben. Het gaat niet om hun verhaal. Gewoon het gegeven dat zij lijden. Voelen dat jij niet de enige bent. Dat je verbonden bent met anderen die het ook moeilijk hebben.


10. Tenslotte ga je in gedachten naar iemand die je niet graag ziet, met wie je een moeilijke relatie hebt of hebt gehad. Verbind jezelf met het lijden van die persoon. Niet met wat die persoon heeft gedaan, of nog doet.

11. Adem IN, zwarte hete rook. Adem uit, ruimte, licht en liefde.

12. Blijf zo nog even zitten.



Liefs,




Esther werkt vanuit haar eigen ervaring met complex jeugd trauma. Eeuwige student, gepassioneerd lesgever en therapeut, steeds op zoek naar nieuwe manieren om zoveel mogelijk mensen te informeren. Ze is de bedenker van De verborgen gezichten van trauma, een reeks interactieve masterclasses via Zoom waarin thema's uit jouw leven bekeken worden door de lens van trauma. Voor meer info ga je naar www.dharmahart.com of schrijf je via de link hieronder in:







Als eerste elke nieuwe blog van Esther in je mailbox? Schrijf je hieronder in!  ⤵️

bottom of page