top of page

Je moeder heeft het weer gedaan...

Bijgewerkt op: 10 dec. 2021



Wist je dat je je eerste dosis zelfvertrouwen van je moeder krijgt?

Ja, het zijn weer die moeders die het gedaan hebben...!

Hoe werkt het?

Als je geboren wordt en je in de ogen van je moeder kijkt, zie je de wereld. Je moeder ís de wereld. En je moeder, dat ben jij. Je bent één met de wereld. Er is geen verschil. In de eerste weken daarna word je daarin steeds bevestigd. Wanneer je huilt word je getroost. Nat en koud aan de billetjes? Een leeg gevoel? Kan je niet slapen? Elke keer is de oplossing dichtbij. Tenminste, als het goed is. Want wat blijkt?


Als je als baby lang moest wachten op verzorging, heeft dat op latere leeftijd gevolgen voor je zelfvertrouwen.

Soms zijn de omstandigheden waarin de baby geboren wordt verre van optimaal Wanneer er bijvoorbeeld complicaties zijn en moeder moet herstellen waardoor ze er niet kan zijn voor je. Wanneer jouw geboorte samenvalt met het overlijden van een dierbare. Wanneer je moeder een postnatale depressie heeft. Zelfs de thema's die in het gezin spelen, ten tijde van de zwangerschap, kunnen een effect hebben op jouw gevoel van eigenwaarde.

Het lastige is dat je het zelf niet door hebt. Totdat zich later in je leven steeds gebeurtenissen voordoen die het je moeilijk maken om een normaal leven te leiden. Het lijkt wel alsof je steeds van je pad wordt geblazen en er komt geen eind aan de obstakels die van overal lijken te komen.


Je komt steeds de verkeerde mensen tegen. Belandt in de verkeerde jobs. Bij de verkeerde partner. Alsof je geen zeggenschap over je eigen leven hebt!

Perfectionisme, nooit stil kunnen zitten, altijd klaar staan voor een ander, je nooit goed genoeg voelen, zijn voorbeelden van trauma sporen die uit een gebrek aan zelfvertrouwen kunnen ontstaan. Maar ook overwerken, rijkdom vergaren, manipuleren en intimideren.


Bemoederen

Ook als je moeder geen steken liet vallen in je verzorging, kun je onbedoeld een gebrek aan zelfvertrouwen kweken. Bijvoorbeeld wanneer ze je te lang bemoederd; jou niet los kan laten.

Liefde maakt blind, en moederliefde is daarop geen uitzondering.

Het bemoederen zelf kan een trauma spoor zijn. Te veel, te lang bemoederd worden veroorzaakt ook patronen die jou later in de weg kunnen zitten.


Besmotheren, ken je dat? Bekijk hieronder het filmpje:



Stel jezelf eens de volgende vraag: Op het gebied van werk, relaties, kinderen, familie, persoonlijke vlak: Welke dingen lopen er goed in je leven? Welke dingen niet of minder? Waar zie je dat aan?



Ontdek je ook graag de verborgen gezichten van trauma?

Elke maand organiseert Dharmahart een maandelijkse interactieve masterclass via Zoom. We kunnen elkaar daar ontmoeten en dan kan je mij aan het werk zien.

Masterclasses onder de titel Verborgen gezichten van trauma gaan elke maand over interessante levensthema's, bezien door de lens van trauma. Aan de hand van vraag & antwoord ontdek je hoe beladen het thema voor je is. Vervolgens breken we het onderwerp in hapklare stukjes. Zo kun je er al meteen beter mee omgaan én ondertussen heb je jezelf weer een stukje beter leren kennen.



Ik zie je graag!



Liefs,




Esther werkt vanuit haar eigen ervaring met complex jeugd trauma. Eeuwige student, gepassioneerd lesgever en therapeut, steeds op zoek naar nieuwe manieren om zoveel mogelijk mensen te informeren. Ze is de bedenker van De verborgen gezichten van trauma, een reeks interactieve masterclasses via Zoom waarin thema's uit jouw leven bekeken worden door de lens van trauma. Voor meer info ga je naar www.dharmahart.com of schrijf je via de link hieronder in:








Als eerste elke nieuwe blog van Esther in je mailbox? Schrijf je hieronder in!  ⤵️

bottom of page